Pioniera a "dansului post-modern" aparut in Statele Unite in anii 1960, Trisha Brown era suferinda de mai multi ani, insa capacitatea ei de lucru a ramas intacta. Un turneu major al companiei Trisha Brown, infiintata in 1970, sustinut in ultimii doi ani in orase precum Paris, Lisabona, Frankfurt, New York si Seattle, a atras un numar impresionant de spectatori.

Trupa ei a tinut sa aduca un omagiu, luni, "uneia dintre cele mai aclamate si mai influente coregrafe ale epocii sale", a carei activitate "avangardista a schimbat pentru totdeauna peisajul artistic".

La Paris, Teatrul National Chaillot, cu care coregrafa americana a colaborat frecvent, a adus un omagiu "unui parcurs artistic considerabil, alcatuit din capodopere si demersuri originale".

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Citeste si: Un șofer a murit după ce a virat la stânga prin fața tramvaiului, în București. Vatmanul ar fi consumat substanțe psihoactive- wowbiz.ro

Trisha Brown a avut o cariera prestigioasa de peste cinci decenii, in care a "interogat" fara incetare canoanele dansului, a depasit codurile acestei discipline si a inventat noi forme de exprimare.

"Fluid" era adjectivul care era cel mai des folosit de presa de specialitate in articolele despre spectacolele sale.

A fost unul dintre primii coregrafi din lume care au iesit din "cutia neagra" a teatrului, sustinand spectacole de dans in galerii, muzee, dar si pe acoperisuri ("Roof Piece", rejucat in 2015 pe un acoperis din Pantin, o suburbie a Parisului).

Nascuta pe 25 noiembrie 1936 la Aberdeen in statul Washington, Trisha Brown s-a mutat la New York in 1961

si s-a alaturat companiei Judson Danse Theater, unde a colaborat cu artisti avangardisti, precum Yvonne Rainer, Steve Paxton, Terry Riley si La Monte Young.

Acest colectiv de dansatori, compozitori si artisti plastici, care locuiau in cartierul Greenwich Village, a incercat sa se desprinda de regulile traditionale ale dansului modern, pe care le considerat mult prea codificate.

Sursa: news.ro


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si