In articol:
- Creați un buget și respectați-l
- Controlați-vă impulsurile
- Utilizați cardurile de credit cu înțelepciune
- Identificați-vă obiceiurile nesănătoase
- Nu impresionați oamenii
- Economisiți și investiți mai mult
- Reduceți cheltuielile
- Concluzie
Banii au fost întotdeauna un subiect sensibil pentru mulți oameni. Câștigarea banilor este un lucru, iar înțelegerea dinamicii lor este o altă poveste pe care oamenii se străduiesc să o înțeleagă. S-ar putea să primești un salariu bun, dar să ajungi falit înainte de următorul cec.
Pentru a trece peste lună, vă treziți că luați imprumuturi rapide online pentru a vă rezolva la timp facturile restante. În timp, vă afundați într-o groapă de datorii pe care ați fi putut-o evita de la bun început. Astfel, controlul banilor este o abilitate pe care trebuie să o stăpânești dacă vrei să dobândești independență financiară în viitor.
Înainte de a găsi modalități de a vă controla finanțele, trebuie mai întâi să vă înțelegeți cheltuielile.
Creați un buget și respectați-l
Oricât de clișeu ar suna, trebuie să creați un buget realist, care să se alinieze în mod clar cu veniturile dumneavoastră. Experții financiari afirmă că elaborarea unui buget este cheia atingerii obiectivelor financiare. Elaborarea unui buget vă va ajuta să vă monitorizați veniturile și cheltuielile în același timp.
Asigurați-vă că bugetul dvs. are o categorie pentru lucruri esențiale și neesențiale și alocă fiecărei secțiuni o sumă exactă pe care o cheltuiți de obicei. De exemplu, chirie, utilități, alimente, îmbrăcăminte, transport, divertisment și articole diverse. Înregistrează fiecare cheltuială, indiferent cât de mică, în aplicația sau caietul tău de buget. În timp, veți identifica un model consecvent în modul în care vă cheltuiți banii.
Controlați-vă impulsurile
Cui nu-i place să facă cumpărături și să aleagă articolele tentante de pe raft? Toată lumea este vinovată de cumpărarea a ceva în afara listei de buget. Oamenilor le place gratificarea instantanee care vine odată cu cumpărarea impulsivă. Dar acest lucru poate avea consecințe grave dacă nu sunteți atenți. S-ar putea să vă treziți cu un buget restrâns și falit, fără bani pentru articole esențiale.
Prin urmare, trebuie să vă controlați impulsurile prin disciplină financiară în orice moment. Înainte de a cumpăra orice articol scump în afara bugetului tău, întreabă-te dacă este o dorință sau o nevoie. Va avea un impact negativ asupra finanțelor tale? Sau puteți trăi fără el? Aceste întrebări vă vor ghida dacă ar trebui să faceți achiziția sau nu.
Utilizați cardurile de credit cu înțelepciune
Cardurile de credit nu sunt rele, deoarece sunt salvatoare atunci când vă aflați într-o situație financiară dificilă. Dar problema constă în utilizarea excesivă a confortului oferit de acestea. Ați putea fi tentat să faceți achiziții inutile care nu se încadrează în bugetul dumneavoastră. Dacă vă străduiți să deveniți un cheltuitor mai bun, ar trebui să lăsați cardul de credit deoparte. Cu toate acestea, dacă trebuie să îl folosiți, asigurați-vă că sunteți capabil să achitați soldul la sfârșitul fiecărei luni. Acest lucru vă ajută să vă urmăriți banii cu ușurință, fără a suporta dobânzi la solduri.
Identificați-vă obiceiurile nesănătoase
Dacă doriți să vă urmăriți cheltuielile, trebuie să identificați obiceiurile nesănătoase care continuă să vă secătuiască bugetul. Fie că vă place să mâncați în restaurante scumpe sau aveți o obsesie pentru gențile de firmă, trebuie să identificați obiceiurile care vă umflă regulat buzunarul. Dacă vă surprindeți cumpărând lucruri inutile de care nu aveți cu adevărat nevoie, atunci acesta este un semnal de alarmă.
Prin urmare, trebuie să fii conștient din punct de vedere financiar de banii și cheltuielile tale dacă vrei să îți atingi obiectivele financiare.
Nu impresionați oamenii
A fi o persoană care place oamenilor și a încerca să impresionezi pe toată lumea va avea un impact asupra bugetului tău. Nu cumpărați luxuri inutile pentru a impresiona oamenii. Adevărul este că nimănui nu-i pasă de ceea ce purtați sau aveți. Încercarea de a menține o anumită imagine vă va duce în capcane financiare serioase. Într-o epocă în care consumerismul este popular, ați putea fi tentați să cumpărați mărci de designer pentru a vă integra într-o societate superficială.
Uneori, adoptarea unui stil de viață minimalist va face minuni pentru finanțele tale. Trăind cu mai puțin și cumpărând ceea ce vă trebuie și vă place vă va ajuta să vă cheltuiți banii mai înțelept. Nu cădeți victimă cheltuielilor pentru a vă impresiona prietenii sau colegii de muncă.
Economisiți și investiți mai mult
Bugetul este o modalitate excelentă de a vă urmări cheltuielile și de a vă stimula economiile. Este esențial să economisiți un procent din venitul dvs. pentru a vă îndeplini obligațiile financiare pe termen lung. În plus, veți putea să vă construiți treptat un fond de urgență pentru a rezolva cheltuielile neprevăzute. Cu toate acestea, economisirea nu este suficientă. Trebuie să învățați diferite modalități de a vă investi banii și de a câștiga mai mult din dobânda compusă și dividende. Valorificarea investițiilor în detrimentul achiziționării de obiecte se va dovedi profitabilă pe termen lung. Puteți opta pentru diferite căi, cum ar fi economiile pentru pensii, fondurile de piață monetară, acțiunile și proprietățile imobiliare.
Dacă nu sunteți sigur, solicitați sfatul experților guru financiari pentru a vă ajuta să identificați un vehicul de investiții adecvat.
Reduceți cheltuielile
Reducerea cheltuielilor inutile este un obicei financiar sănătos pe care trebuie să îl adoptați. Analizați-vă lunar cheltuielile și identificați categoriile în care cheltuiți mai mult decât este necesar. Alternativ, luați în considerare să optați pentru reduceri atractive, opțiuni mai ieftine sau eliminarea abonamentelor redundante. A fi disciplinat din punct de vedere financiar înseamnă să luați în considerare fiecare cheltuială și să analizați valoarea acesteia. Țineți cont de faptul că reducerea unor cheltuieli va elibera bani în plus pe care îi puteți economisi sau investi în întreprinderi profitabile.
Concluzie
Nu există un manual corect atunci când vine vorba de cheltuirea banilor. Ceea ce funcționează pentru o altă persoană s-ar putea să nu funcționeze pentru dumneavoastră, deoarece finanțele sunt personale. Totul se reduce la buget, disciplină financiară și obiective. Trebuie să creați un buget realist care să se alinieze planurilor dvs. financiare dacă doriți să vă atingeți obiectivele. Știți unde se duc banii dumneavoastră, reduceți cheltuielile inutile și controlați-vă impulsurile. În acest fel, veți putea să economisiți mai mult, să investiți și să vă îmbunătățiți finanțele în timp.