Țuspaisul de urzici. Rețeta veche pe care românii au uitat-o. Iată cât de simplu se prepară
Țuspaisul de urzici este o rețetă veche pe care mulți români au uitat-o, dar care vă va încanta total dacă o încercați. Iată cât de simplu se prepară
Țuspaisul de urzici. Urzicile se numără printre primele verzituri comestibile ale primăverii. Pasionaţii de mâncăruri din urzici ştiu că acum este perioada cea mai bună pentru a le culege, pentru că sunt fragede şi dau un gust deosebit mâncării.
Bucătarul Uica Mihai spune că ştie o reţetă veche de la bătrânii din Pusta Banatului, de ţuspais cu urzici care este delicioasă, scrie adevarul.ro
Urzicile trebuie să fie proaspete și tinere. Acestea se spală în apă rece și se storc.
Pentru această rețetă mai este nevoie de o pungă de seminţe de doveleac decojite, care trebuie măcinate în râşniţa de cafea. De asemenea, se poate adăuga și o pungă mică de seminţe de floarea soarelui.
Se pun urzicile să fiarbă în apă cât să le acopere. Aceste ase lasă la foc mic doar cinci minute. Se scot din apă și se lasă la scurs.
Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Într-o cratiţă se pune o lingură de unt, trei linguri de ulei şi se lasă la rumenit trei linguri de făină albă.
Când începe să prindă culoare făina, se adaugă și făina de seminţe în cratiţă. Se amestecă compoziţia numai jumătate de minut.
Se adaugă rântaşul cu zeama în care au fiert urzicile şi urzicile scurse. După aceea, se drege fiertura cu sare, piper şi un strop de coriandru pisat.Să lasă să clocotească puțin amestecând mereu cu o lingură de lemn, până se desface făina, iar sosul devine mătăsos şi cu luciu.
Se mai adaufă o bucăţică de unt şi țuișpaisul de urzici este gata.
Se poate servi la masă ca fel principal cu pâine proaspătă şi cu salată.
Urzica este, simultan, atât un aliment, cât și un medicament, iar primăvara poate fi gasită pretutindeni. Pe lângă faptul că există o sumedenie de mâncăruri pe care le poți găti cu urzici, această plantă-minune îți va veni în ajutor și în cazul în care îți dorești să slăbești câteva kilograme.
Un motiv pentru care urzica este atât de benefică sănătății tale este acela că aceasta este ticsită cu nutrienţi valoroşi. Urzicile absorb din pământ substanțele nutritive și le depozitează, acestea fiind vitale pentru o viață sănătoasă. Aminoacizi, minerale (crom, bor, fier, zinc, siliciu s.a.),
chiar și vitamine (caroten, lecitină, vitaminele B, C, K), pe toate le gasești în urzică și îți pot alina durerile provocate de artrită, dar si problemele sistemului digestiv, nervos ori urinar.Pentru a elimina impuritățile de pe tenul gras, clăteşte-ți fața cu infuzie de urzici şi prepară un ceai cu 250 ml de apă și o lingură de urzici, dupa care lasă-l la infuzat 10 minute și strecoară.
Citeste si: Cine este Saif Ali Khan, actorul înjunghiat de un intrus în propria casă- radioimpuls.ro
Apoi curăță pielea feței și a gâtului cu un tifon îmbibat în infuzia proaspăt preparată.
Îți poți spăla și clăti părul gras cu apă de urzici (două mâini de rădăcină în 2 litri de apă rece pentru 10 ore, apoi dă un clocot și strecori după 10 minute) pentru a uita de problema îngrijirii sale atente zi de zi.
Dacă ai unghiile moi, este recomandat să bei zilnic o cană de ceai preparat cu două lungurițe de frunze de urzică pentru a le reda duritatea.
Sucul de urzică este remediul perfect pentru reglarea tensiunii arteriale, dar și pentru a-ți proteja vasele de sânge împotriva aterosclerozei. Prepară sucul de urzică din frunze proaspăt culese și apă, mixându-le în blender.
Datorită efectelor antiinflamatorii articulare ale urzicii, este indicat sa bei timp de o lună o cană de ceai de urzici de 3 ori pe zi, înainte de masă.
Pentru a pregăti acest ceai, opărește o linguriţă de urzică uscată în 250 ml de apă.
Ceaiul de rădăcină de urzică ajută la reglarea glicemiei. Rădăcina mărunțită a urzicii se pune în apă înainte să te culci şi se lasă până dimineață. A doua zi, lasă infuzia să fiarbă timp de 5 minute și seveşte ceaiul după alte 10 minute, scrie eva.ro.
Dacă suferi de astm sau de diverse alergii, profită de proprietățile imunoreglatoare ale sucului de urzică, bând zilnic două pahare înainte de masă timp de o lună de zile.
La fel de bine, ia o linguriță de 4 ori pe zi de pulbere de urzică (macină planta uscată).
Urzicile au grijă de tractul tău urinar
Urzica îmbunătățeşte capacitatea rinichilor de a excreta acid uric, tonifiindu-i și ajutându-i să reziste împotriva infecțiilor. Această plantă are proprietăți diuretice, eliberând astfel toxinele prin urinare. Chiar și persoanele care suferă de pietre la rinichi au de câștigat dacă aleg să consume urzici.