Ucraina susține că a distrus nouă avioane rusești după exploziile care au avut loc pe aeroportul militar din Crimeea. 

Citeste si: Jurnalista rusă Marina Ovsiannikova a fost arestată

Fără a revendica în mod explicit responsabilitatea pentru atac de marți asupra aerodromului rusesc din Crimeea, statul major al forțelor armate ucrainene a declarat miercuri că a distrus nouă avioane rusești în ultimele 24 de ore.

Citeste si: Explozii puternice în Crimeea la o bază aeriană rusească

Potrivit The Guardian, ucrainenii nu au precizat locațiile. Dar anunțul vine după exploziile de amploare de la baza aeriană Saki din Rusia.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Salman Khan și Iulia Vântur, primele imagini de la nuntă! Filmarea cu ei a scăpat pe internet- wowbiz.ro

Citeste si: Zelenski: Războiul cu Rusia se va termina când luăm Crimeea înapoi

Liderul regional al Crimeei, Serghei Aksyonov, a declarat că aproximativ 250 de locuitori au fost mutați în locuințe temporare după ce zeci de blocuri au fost avariate, dar autoritățile ruse au încercat în general să minimalizeze exploziile.

De ce se teme Putin să recunoască atacul Ucrainei din Crimeea

Imaginile neverificate de pe rețelele de socializare pretind să arate daunele aduse avioanelor la sol în aeroport.

Ucraina nu și-a asumat în mod direct responsabilitatea pentru lovitura din Crimeea, dar puțini par să acorde prea mult credibilitate unei explicații rusești conform căreia a fost vorba de o explozie accidentală. 

Analistul militar Oleh Zhdanov a spus că președintele Vladimir Putin a insistat puternic că peninsula Crimeea este a Rusiei și a avertizat că orice încercare de a o lua înapoi ar declanșa represalii masive.

Tăcerea cu care Moscova acoperă lovitura din Crimeea arată slăbiciunea lui Putin, consideră expertul militar.

"Toată lumea se așteaptă să protejeze Crimeea ca și cum ar fi Rusia. Acum îi este frică să recunoască că lovitura a fost dată de forțele armate ucrainene”, a adăugat el.

Avioanele de război rusești au folosit aeroportul militar din Saki pentru a lovi zonele din sudul Ucrainei. „În mod oficial Kievul nu spune nimic, dar în mod neoficial armata recunoaște că a fost o lovitură ucraineană”, a spus Jdanov. 

Sistemul rus de apărare anti-aeriană, ineficient

Institutul pentru Studiul Războiului din Washington a declarat că nu poate evalua în mod independent ce a cauzat exploziile, dar a remarcat că exploziile simultane în două locuri diferite din baza militară exclude probabil un incendiu accidental- dar nu și posibilitatea unui sabotaj sau un atac cu rachetă. 

„Kremlinul are puține motive să acuze Ucraina că efectuează lovituri care au cauzat daune, deoarece astfel de lovituri ar demonstra ineficiența sistemelor de apărare aeriană ruse”.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si