UPDATE. Putin și-a amânat discursul ca să fie și China "trezită"

Marele discurs al lui Vladimir Putin despre noile anexări ale teritoriului ucrainean a fost amânat pentru miercuri dimineață, relatează presa rusă. Potrivit The Guardian, discursul televizat al lui Putin către publicul rus a fost reprogramat la 8:00, ora Moscovei.

Forbes Rusia, citând două surse din administrația Kremlinului, a transmis că discursul va fi difuzat „când Orientul Îndepărtat se va trezi”.

Nu este clar care este motivul pentru care a fost amânat discursul.

Analiștii au sugerat că discursul ar putea servi și pentru a anunța o mobilizare parțială în Rusia. Expertii pro-Kremlin le-au spus telespectatorilor lor să meargă la culcare. "Mâine!" a anunțat prezentatorul TV Vladimir Soloviev.

Separatiştii pro-ruşi au anunţat marţi că au programat timp de cinci zile, între 23 şi 27 septembrie, referendumuri pentru unirea cu Rusia a republicilor autoproclamate în regiunile ucrainene Doneţk, Lugansk şi Herson.

Ulterior, un anunţ similar a fost făcut şi în regiunea Zaporojie.

harta rusia ucraina

Patru regiuni fac referendumuri pentru anexarea la Rusia: în afară de cele două republici din Donbas, regiunile Herson și Zaporojie

[Sursa foto: BBC News]

Intenţiile Rusiei de a organiza ''simulacre de referendumuri'' în zonele ocupate în Ucraina constituie o ''încălcare flagrantă a dreptului internaţional'', a declarat marţi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Citeste si: Șeful NATO, Jens Stoltenberg, acuză "escaladarea războiului lui Putin"

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

"Aceasta este încă o escaladare în războiul lui Putin'', a spus Stoltenberg, care participă la sesiunea anuală a Adunării Generale a ONU.

El i-a cerut comunităţii internaţionale să condamne măsura şi să-şi intensifice sprijinul pentru Ucraina.

"Nu mai sunt posibile negocieri cu Rusia după referendumuri", anunță Kievul

Referendumurile privind anexarea la Rusia a teritoriilor ucrainene ocupate de ruși ar distruge orice șansă pentru negocieri între Kiev și Moscova, a declarat marți purtătorul de cuvânt al președintelui ucrainean.

„Fără referendumuri, există încă cea mai mică șansă pentru o soluție diplomatică. După referendumuri- nu”, a spus Serhii Nykyforov, potrivit The Guardian.

El a făcut comentariile ca răspuns la planurile anunțate de autoritățile pro-ruse din cele patru regiuni ucrainene ocupate.

Casa Albă denunță cele patru false referendumuri

La rândul său, SUA au denunţat planurile Moscovei. ''Rusia organizează brusc simulacre de referendumuri'' în Ucraina, a declarat consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan.

''Statele Unite nu vor recunoaşte niciodată pretenţiile Rusiei asupra unor părţi aparent anexate din Ucraina'', a adăugat el.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat că referendumurile planificate în regiunile ucrainene ocupate de Rusia nu vor fi recunoscute de comunitatea internaţională. 

Citeste si: Cum vrea Putin să atragă NATO în război cu Rusia

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul pe care i l-a transmis Claudia Pătrășcanu fostului soţ: "Asta este cel mai important". Gabi Bădălău a împlinit 36 de ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Două gemene bogate au anunțat că îşi caută un iubit pe care să îl împartă. Poate să fie și sărac, dar să îndeplinească o condiție cheie- antena3.ro

Aflat la New York, Macron a spus că referendumurile propuse sunt încă o provocare după ce Rusia a invadat ţara vecină în 24 februarie.

''Dacă ideea unui referendum în Donbas nu ar fi atât de tragică, ea ar fi nostimă'', a declarat şeful statului francez, potrivit Agerpres. 

Cancelarul german Olaf Scholz a afirmat că planurile Rusiei de a organiza ''simulacre de referendumuri'' în zonele ocupate din Ucraina nu vor fi acceptate. 

A fost ''foarte, foarte clar că aceste simulacre de referendumuri nu pot fi acceptate şi că ele nu sunt acoperite de dreptul internaţional'', a menţionat Scholz în marja Adunării Generale a ONU.

Cancelarul german: Rusia trebuie să-și retragă trupele din Ucraina

El a subliniat că Rusia trebuie să-şi retragă trupele de pe teritoriul ucrainean. ''Ucraina are tot dreptul de a-şi apăra integritatea şi suveranitatea propriei ţări şi a propriei democraţii. Sprijinim Ucraina în această privinţă'', a spus Olaf Scholz.

În mod similar, președintele turc Recep Tayyip Erdoğan a spus că nici Turcia nu va recunoaște rezultatele referendumurilor, potrivit The Guardian.

Care este strategia lui Putin

Recunoașterea regiunilor de est ca aparținând Rusiei ar permite Moscovei să amenințe mai ușor NATO cu lovituri de răzbunare pentru orice contraatac ucrainean, este de părere Margarita Simonyan, redactor-șef la RT (Russia Today), organizația mass-media rusă controlată de stat.

„Astăzi un referendum, mâine — recunoașterea ca parte a Federației Ruse, poimâine — loviturile pe teritoriul Rusiei vor deveni un război cu drepturi depline între Ucraina și NATO cu Rusia, dezlegând mâinile Rusiei în toate privințele”, a scris propagandista lui Putin pe Facebook.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si