Cancelarul austriac Karl Nehammer a declarat marţi, la Tirana, cu ocazia unui summit între Uniunea Europeană şi Balcanii de Vest, că Austria se opune aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, potrivit agenţiei bulgare de presă Novinite.
Cancelarul Austriei cere "mai mult timp"
"Ministrul de interne a spus clar. Austria nu este de acord cu extinderea (spaţiului Schengen) cu România şi Bulgaria.
Este nevoie de mai mult timp. Avem 75.000 de imigranţi ilegali neînregistraţi în Austria. Asta înseamnă că au trecut graniţa externă a Uniunii Europene şi au ajuns într-o ţară fără ieşire la mare, cum este Austria. Trebuie să răspundem mai întâi acestor întrebări legate de securitate", a declarat ieri Karl Nehammer.
Citește și: VIDEO- De ce se opune Austria intrării României în spațiul Schengen
România a reușit să convingă Olanda cu privire la îndreptățirea intrării în Schengen, însă guvernul de la Amsterdam nu e de acord și cu aderarea Bulgariei.
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că aderarea României la Spaţiul Schengen se va afla joi pe masa Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne şi că până la acel moment se poartă negocieri.
Compania austriacă OMV, interesată de gazele de la Marea Neagră
La doar trei zile după ce ministrul de interne al Austriei a anunţat că va vota împotriva României, o delegaţie a companiei OMV Petrom, condusă de președintele Consiliului de Supraveghere, Alfred Stern, a fost în vizită la Palatul Cotroceni.
Într-un comunicat transmis după discuţii, administraţia prezidenţială a transmis că OMV va anunţa decizia finală de investiţii pentru exploatarea gazelor din Marea Neagră la mijlocul anului viitor.
Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro
Citeste si: INTERVIU. Traian Băsescu: ”Sunt cei mai slabi candidați din toate alegerile prezidențiale prin care a trecut România”- wowbiz.ro
Citește și: Croația a primit undă verde pentru aderarea la Schengen. "Pasul următor: România și Bulgaria"
Conducerea OMV a prezentat stadiul proiectului și pașii cheie realizați, asumând angajamentul de a adopta decizia finală de investiție la mijlocul anului 2023, astfel încât exploatarea gazelor naturale din perimetrul Neptun Deep să demareze cât mai curând posibil.
Surse politice citate de Pro TV spun că reprezentanţii OMV Petrom și-ar dori şi modificarea legii offshore astfel încât statul să menţină redevenţele pentru gazul pe care îl vor exploata la nivelul de acum şi să renunţe la dreptul de preemţiune.
Acest lucru ar însemna că reprezentanţii companiei austriece nu vor fi nevoiţi să oferteze întâi statul român pentru gazele exploatate. La o zi distanţă după vizita de la Cotroceni, cancelarul Austriei, Karl Nehammer, a declarat că nu va susţine aderarea României la Schengen.
Apropierea guvernului de la Viena de Rusia lui Putin
Cu doar o zi înainte de Consiliul JAI din 8-9 decembrie, unde ar trebui să se decidă intrarea în Schengen a României, Bulgariei și Croației, guvernul austriac anunță ferm că este împotriva primirii României și a Bulgariei în spațiul de liberă circulație.
Motivul invocat este acela al migranților ilegali care ar trece prin cele două țări și ar ajunge în Austria.
Cu toate acestea, datele oficiale ale Frontex, instituția europeană care se ocupă de frontierele UE, arată însă în ultimul raport că „Balcanii de Vest reprezintă cea mai activă rută de migrație către UE”, cu 128.438 intrări ilegale în primele zece luni ale acestui an, de trei ori mai mult decât în aceeași perioadă din 2021.
Citește și: To be or not to be in Schengen. De ce nu a reușit România să adere la Spațiul Schengen, la aproape 16 ani de la intrarea in UE
Citeste si: Nou beneficiu pentru pensionarele cu venit de până în 3.000 de lei. Ce gratuitate vor primi acestea- kfetele.ro
Citeste si: EXCLUSIV! Târgul de Crăciun de la Cluj se deschide mâine, 22 noiembrie 2024! Edy Chereji: „Anul acesta nu vor fi focuri de artificii, va fi un spectacol de lasere și drone care va marca începutul evenimentului”- radioimpuls.ro
Citeste si: Val de aer polar în România. A nins și s-a depus strat consistent de zăpadă. Imagini din Brașov, Cluj, Neamț- antena3.ro
Una dintre teoriile care explică din culisele politice opoziția Austriei este legată de influența uriașă pe care o are Rusia asupra sistemului politic și economic din Austria, țară care nu face parte din NATO.
De ce ar vrea Rusia ca România și Bulgaria să nu fie primite în Schengen? Pentru că acest lucru va genera în cele două țări un uriaș val de frustrare publică și pentru că va crea sentimentul că Uniunea Europeană îi respinge, după cei 11 ani de așteptare.
Cancelarul Austriei a fost primul lider occidental care s-a întâlnit cu Putin după declanșarea invaziei din Ucraina, amintește Digi 24.
Nehammer a recunoscut că această vizită din februarie 2022, pe care a considerat-o drept o „misiune riscantă”, a avut loc la iniţiativa sa, despre care a informat atât Uniunea Europeană, cât şi pe preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, cu care s-a întâlnit la Kiev.