Close sidebar
Close sidebar

Un alt fel de penitenciar. Bastoy, "regina inchisorilor" din Norvegia. Desi nu exista gardieni sau gratii, detinuti traiesc in armonie. Cum functioneaza inchisoarea deschisa

Bastoy este o inchisoare deschisa, un concept aparut pentru prima data in Finlanda, in 1930, unde prizonierii nu sunt inchisi in spatele gratiilor, ci au o viata normala. 30% dintre inchisorile din Norvegia sunt deschise, si Bastoy este cunoscuta ca fiind „regina inchisorilor”.

,


DISTRIBUIE
acest articol

La inchisoarea Bastoy, situata pe insula cu acelasi nume la sud de Oslo, regulile inlocuiesc gratiile. Nu exista ziduri de beton, sarma ghimpata sau oameni inamati. Inchisoarea este de fapt un sat, cu terenuri agricole, plaja si padure.

Aici vin, de obicei, prizonieri condamnati la cinci ani de inchisoare, aflati in ultima parte a pedepsei lor.

Citeste si: SFÂȘIETOR! Arina a fost filmată în momentul în care a murit. În videoclip se mai aud doar țipete- kanald.ro

Citeste si: Un bilet scris de Robert, descoperit la scurt timp după ce el și Giuly au fost descalificați din "Casa Iubirii". Cui îi era destinat? Conținutul lui, făcut public chiar de Robi, fostul său coleg de cameră- wowbiz.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Prizonierii au toate conditiile. Locuiesc in casute, pe care le impart intre ei, mobilate si utilate cu tot ce au nevoie. Fiecare are camera lui, insa bucataria si baia sunt la comun. Exact ca intr-o casa normala a unei familii.

„Nu este vorba despre a conduce o inchisoare, ci despre a conduce o insula.

Agricultura este o parte a filozofiei noastre. Animalele au o functie sociala de asemenea. Te invata ce inseamna empatia. Toata lumea lucreaza pamantul aici”, poveste unul dintre detinuti, potrivit Huffington Post. 25% din hrana este productie proprie. Majoritatea masinilor sunt electrice si totul este reciclat.

Tot ce nu pot sa faca e sa paraseasca insula, sa ajunga la familiile lor.

Sistemul norvegian chiar functioneaza. Ratele crimelor si recidivismul a scazut cu 20% in randul celor care traiesc aici.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI