VIDEO - Un an de război Rusia-Ucraina. Impactul economic la nivel mondial
Un an de război Rusia-Ucraina. La data de 24 februarie 2022, Rusia a inițiat o „operațiune militară” asupra Ucrainei. O astfel de operațiune s-a transformat într-un adevărat război, pe care unii l-au numit al Treilea Război Mondial, din cauza influenței indirecte asupra celorlalte țări ale lumii.
Author: Laura Macovei vineri 17 februarie 2023 , 15:39
Un an de război Rusia-Ucraina. Războiul provocat de Rusia împotriva Ucrainei a avut un impact puternic asupra piețelor energiei și alimentelor. Țările Uniunii Europene coordonează îndeaproape acțiuni de combatere a creșterii prețurilor și a deficitelor în materie de aprovizionare.
Creșterea inflației, precum și restul consecințelor se resimt în întreaga lume.
La data de 30-31 mai 2022, Consiliul European a convenit asupra unei interdicții pentru aproape 90% din totalul importurilor de petrol din Rusia până la sfârșitul lui 2022, cu o excepție temporară pentru țițeiul livrat prin conducte.
Reducerea facturilor la energie
Creșterea prețurilor la energie s-a resimțit exclusiv în România. Facturile mari i-au adus la disperare pe cetățenii români.
La 6 octombrie 2022, țările UE au adoptat un regulament de urgență pentru a aborda problema prețurilor ridicate la energie și pentru a ajuta cetățenii și întreprinderile care resimt cel mai mult efectele crizei energetice.
Regulamentul presupunea trei măsuri de urgență:
reducerea consumului de energie electrică
plafonarea veniturilor producătorilor de energie electrică
introducerea unei contribuții de solidaritate din partea întreprinderilor din sectorul combustibililor fosili
Piețele alimentare
Nu doar facturile la energie au speriat oamenii, ci și creșterea prețurilor la alimente vizibilă de la o zi la alta.
Invazia asupra Ucrainei a avut și are un impact direct asupra securității alimentare și a accesibilității prețurilor alimentelor la nivel mondial.
Reducerea importurilor de porumb, grâu, ulei de rapiță și de floarea-soarelui și făină din Ucraina afectează în special furajele și industria alimentară a UE.
Având în vedere prețurile ridicate pe piață și tendințele inflaționiste rezultate în urma războiului din Ucraina, principala preocupare în UE rămâne accesibilitatea prețurilor.