In articol:
O potecă din Păltiniș, județul Sibiu a devenit atracție pentru turiști. Aceasta poartă numele muzei lui George Coșbuc, cea pentru care a scris și poezia „Numai una”.
Care este povestea potecii Gretchen?
Acest loc frumos a fost dezvăluit de președintele Consiliului Județean Sibiu, Daniela Cîmpean, care spune că județul Sibiu are oameni și locuri de poveste, iar astfel de destinații merită promovate.
”Potrivit unei istorioare cunoscută de pasionații trecutului SKV, Gretchen a fost observată de tânărul George Coșbuc, care a fost, între 1887 și 1889, gazetar la „Tribuna”, ziar condus la acea vreme de Ioan Slavici. Tânărul Coșbuc obișnuia să-și bea cafeaua pe Herlauergasse (actuala strada Nicolae Bălcescu) din centrul orașului și de multe ori a văzut o tânără frumoasă care mergea la liceu. Impresionat, Coșbuc a scris poezia „Numai una”, în care îi face și o descriere: „Pe umeri pletele-i curg râu/ Mlădie-i ca un spic de grâu/ Cu șorțul negru prins la brâu/ O pierd
Citește și: O comună din Transilvania a fost desemnată destinația turistică a anului 2024
Citeste si: Daciana Sârbu, prima reacție după ce s-a aflat că a divorțat de Victor Ponta: „Mintea mea e...”- wowbiz.ro
Poteca Gretchenweg a fost amenajată între anii 1903 și 1904 pe o lungime de 3 kilometri și leagă stațiunea Păltiniș de Poiana Găujoara. Aceasta a costat aproape 300 coroane (cam 200 grame de aur de 22 carate).
”Donația unui mult prea stimat prieten și binevoitor față de strădaniile noastre, de 299.20 K ne-a dat posibilitatea să trecem la fapte cu lucrarea de la Felsenburg spre Valea Dănesei. Suntem chiar convinși că fondurile ce ne stau la dispoziție ne ajung doar pentru un scurt tronson al drumului, dar atât de des și imperativ au răsunat voci în rândul oaspeților noștri la tratament, încât nu putem să mai ne dăm la o parte de la realizarea acestui drum.
Ea este folosită și astăzi de cei care urmează traseele spre Șaua Bătrâna sau Poiana Muncel.
”Povestea potecii Gretchen, cât și legătura cu una dintre cele mai frumoase poezii scrisă de Coșbuc, ajunge la turiști prin ghizii Anii Drumeției, cei care reușesc să ofere iubitorilor de natură nu doar peisaje de neuitat, ci și istorioare menite să le completeze evadarea din cotidian. Pe rafturile primei biblioteci publice românești din Transilvania, Biblioteca Astra Sibiu, se află și poezia „Numai una” publicată pe când Coșbuc era gazetar la Sibiu, iar Gretchenweg îi era frumoasă muză”, a mai povestit președintele.