La mare adancime, sub o placa tectonica din Oceanul Indian, cercetatorii de la Universitatea Witwatersrand din Africa de Sud au descoperit fragmente dintr-un continent stravechi.
Acel fragment continental, acoperit de lava, denumit ”Mauritia”, a fost gasit sub insula Mauritius.
Potrivit unui studiu publicat in aceasta saptamana in revista Nature Communications, acele fragmente de scoarta reprezinta ramasite din Gondwana, un fost super-continent care a existat pe Terra in urma cu peste 200 de milioane de ani.
Continand roci ce au o vechime de pana la 3,6 miliarde de ani, Gondwana s-a fragmentat in cele din urma si a dat nastere actualelor continente Africa, America de Sud, Antarctica, Australia si subcontinentului India.
Profesorul Lewis Ashwal, coordonatorul studiului, spune ca in urma acelei fragmentari continentale, pe fundul Oceanului Indian exista in prezent mai multe fragmente de ”continente nedescoperite”, de marime diferite.
Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro
Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro
”Acea fragmentare nu a constat intr-o simpla despartire a fostului super-continent stravechi Gondwana, ci a fost un proces complex de despartire, iar mai multe fragmente din scoarta continentala, de marimi diferite, au pornit in deriva in bazinul emergent al Oceanului Indian”, a explicat acelasi profesor.
Cercetatorii au facut aceasta descoperire analizand un mineral- zircon- gasit in rocile expulzate la suprafata fundului oceanic in urma eruptiilor vulcanice.
Acele resturi de mineral sunt mult prea vechi pentru a face parte din structura tectonica a insulei Mauritius.
”Maritius este o insula si nu exista nicio roca mai veche de 9 milioane de ani pe acea insula”, a spus profesorul Ashwal.
Analizand rocile de pe insula, cercetatorii au descoperit ca zirconul din regiune are o vechime de 3 miliarde de ani.
Potrivit oamenilor de stiinta, noua descoperire, confirma rezultatele unui studiu in 2013 care a gasit urme de zircon stravechi in nisipul de pe insula. Criticii acestei ipoteze spun ca mineralul ar fi putut sa fie transportat de vant sau adus de oamenii de stiinta.
Profesorul Ashwal a spus ca faptul ca echipa lui a descoperit zircon stravechi in rocile din Mauritius ” contrazice orice sugestie ca acesta ar fi putut fi transportat de vanturi, de valuri ori de spuma marii”.
Autorii studiului sunt de parere ca descoperirea lor demonstreaza, fara niciun dubiu, ” existenta unei scoarte continentale stravechi sub insula Mauritius”.
Sursa: News.ro