Mihaela Bilic spune ca atat timp cat o mancare este comestibila, nu reprezinta niciun pericol pentru sanatatea omului. Cartofii prajiti, de exemplu, nu sunt toxici, cel mai rau lucru care se poate intampla, daca este consumat in exces, este sa luam in greutate, spune ea.
"Cuvântul nociv e impropriu. Mâncarea, dacă e comestibilă, nu poate decât să fie bună de mâncat. Dacă copilul are probleme de greutate, atunci alimentele care sunt cu densitate calorică mare sunt mai puţin recomandate pentru copil.
Toate lucrurile concentrate au volumul mic. Una e să ne umplem stomacul cu ciorbă, alta e să îl umpli cu caşcaval. Caşcavalul se mănâncă cu pâine pentru că e concentrat. Pot apărea capcane: să mâncăm prea mult din alimente extrem de concentrate. Unele alimente sunt bogate în apă şi aer, care dau densitate şi saţietate. Dar sunt sărace în calorii, ciorba, laptele, de exemplu. Putem avea situaţia următoare: un copil slab va prefera alimentelte dietetice în mod instinctiv.
Din ciorbă nu ai cum să creşti. E o chestiune de nuanţă. Ne plac cartofii prăjiţi cu şniţel. Un cartof întreg absoarbe uleiurile vegetale şi va avea de 4-5 ori mai multe calorii atunci când devine prăjit. Uleiul e cea mai concentrată substanţă nutritivă. Este mai hrănitor, dar unor copii nu le face bine la siluetă. Produsul nu e toxic, doza face otrava. Orice lucru în exces sau prea des poate să aducă probleme.
Dar de siluetă, nu de sănătate. Puţin probabil să ne îmbolnăvim de la cartofi prăjiţi", a spus Mihaela Bilic. pentru adevarul.rp.
" Copiii au nevoie de grăsime, jumătate din raţia lor calorică trebuie să fie reprezentată de grăsimi. Există grăsimi în multe produse şi ele trebuie alternate. Uleiurile vegetale au exces de Omega 6, sunt acizi graşi esenţiali cu efect proinflamator.
Niciun lucru nu e bun în exces. Nu trebuie să facem exces de uleiuri vegetale în detrimentul celor animale. Laptele integral sau grăsimea din unt vin cu alt tip de acizi graşi. În unt avem vitaminele A şi D, vitamine liposolubile, deja prezente în aliment. Cu ele se fixează calciul şi fosforul, care sunt prezente în lapte şi în unt. Trebuie să înţelegem că niciun aliment nu exclude pe altul.
Nu putem să spunem că tot ce e vegetal este bun şi tot ce este animal trebuie dat la o parte. Avem nevoie de tot ce înseamnă ulei provenit din peşte. Noi, ca adulţi, ar trebui să mâncăm peşte de două-trei ori pe săptămână. În acest context, e bine să mâncăm din toate, e bine ca totul să fie diversificat, ca organismul să îşi ia ce vrea, cu condiţia să îi punem la dispoziţie aceste alimente.
Cum să ne convingem copiii să mănânce diversificat? E complicat, dar trebuie ca părinţii să ia asta în serios. Cu cât copilul consumă mai multe alimente diferite, cu atât e mai bine crescut. Niciodată nu vom iubi spontan un aliment nou, ca oameni suntem reticenţi şi respingem ce e nou. Alimentul trebuie să fie consumat de toată familia. Părinţii sunt oglindă pentru copii. Dacă noi nu mâncăm, atunci copilul nu va consuma.
Copilul imită ce facem nu ce spunem. Alimentele trebuie să fie consumate şi introduse treptat în ceea ce copilul preferă să mănânce. Ele trebuie să fie gătite în diferite feluri pentru a le face atrăgătoare. Dacă părintele renunţă e o problemă", a mai spus aceasta.
Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro
Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro