In articol:
De la trandafiri, ghiocei, brândușe, până la maci de Himalaya, magnolii și crini regali, toate vestesc primăvara în atelierul de modelaj al Angelei Avram. De zece ani este artist plastic și, de aproape doi, creează cu migală flori care nu se ofliesc.
Cum iau formă florile de porțelan
Angela, de meserie artist plastic, le confecționează din porțelan rece. Acesta este un lut cu o textură flexibilă, folosit pentru lucrări de artizanat. Se mai numește "argilă thai clay" și a fost inventată în Japonia, special pentru fasonarea sculpturilor mici.
Citeste si: VIDEO| De 1 martie, oamenii s-au adunat în Piața de Flori să aleagă cele mai frumoase aranjamente florale
"Este la fel ca în bucătărie. Întinzi pasta de porțelan pe un blat de lemn, așa cum am făcut eu aici. Foaia trebuie să aibă undeva la cîțiva milimetri, foarte, foarte subțire pentru ca petalele să fie cât mai naturale. Atunci când o petală este pusă în matriță, ea va avea nervurile exact ca și floarea naturală", ne-a spus Angela despre procesul prin care dă formă florilor.
Flori care nu se ofilesc niciodată
Florile nu au nevoie de apă, lumină sau căldură pentru a rămâne verzi. În schimb, necesită multă răbdare pentru a fi modelate. Porțelanul rece nu se coace, ci se usucă la aer.
Citeste si: Copiii au adus primăvara la școală
Timpul de întărire diferă în funcție de grosimea și mărimea petalelor. Astfel, ca să realizeze un singur fir, artizanul lucrează chiar și o săptămână.
Citeste si: Mesaje de Ziua Femeii 2022: La mulţi ani de 8 Martie!
Doamnele care au cumpărat aranjamente din porțelan rece spun că florile dau caselor un aer de rafinament, chiar dacă nu au miros. Aranjamentele florale lucrate exclusiv manual au prețuri care încep de la 50 de lei și pot ajunge la o mie de lei.