Un oraș splendid din Europa vrea să-i alunge pe turiști. Cele 10 măsuri draconice ale primăriei
Orașul istoric Florența din Italia, una dintre bijuteriile urbane ale Europei, ia măsuri pentru a reduce supra-turismul, introducând un "decalog" de reguli pentru limitarea numărului de turiști.
Orașul Florența, renumit pentru clădirile sale uimitoare, restaurantele romantice și istoria bogată, este unul dintre cele mai aglomerate orașe europene în lunile de vară. Autoritățile locale au pus în aplicare noi măsuri pentru a restrânge acest supra-turism, scrie The Independent.
Cabinetul primarului Sara Funaro a aprobat un plan în 10 puncte care, printre altele, va interzice cutiile de chei pe clădirile din centrul istoric al Florenței, precum și utilizarea difuzoarelor de către ghizii turistici.
Cutiile de chei – folosite de proprietarii de apartamente închiriate pe termen scurt pentru a lăsa cu ușurință cheile vizitatorilor – au devenit un fel de simbol al furiei florentine locale față de turiști, care au revenit în număr mare după pandemia de COVID-19.
Cele 10 măsuri anti-turism din Florența
Cele 10 măsuri dure ale primăriei din Florența au venit pe fondul plângerilor că o creștere a numărului de vizitatori a devenit nesustenabilă, arată sursa citată.
Cu uimitoare artă și arhitectură renascentiste, Florența, în Toscana, a fost mult timp populară printre călători.
Dar, la fel ca multe alte locuri din Italia și din alte părți, a cunoscut o creștere drastică a numărului de turiști în ultimii ani, ceea ce a dus la o reacție din partea rezidenților scoși din casele lor.
Într-un protest recent, florentinii au aplicat semnul X cu vopsea roșie peste cutiile de chei, revoltați de transformarea centrului orașului și a străzilor sale înguste într-o colecție camere de închiriat pe termen scurt, fenomen care i-a strămutat pe rezidenții locali
și afacerile de lungă durată care îi deserveau pe florentini.
Mișcările anti-turism au loc în timp ce guvernul italian găzduiește o reuniune a Miniștrilor Turismului din G7 în orașul renascentist și încearcă să crească în mod semnificativ locul Italiei ca destinație de top pentru vizitatori.
Italia ocupă locul patru în Barometrul Turismului Mondial al ONU al destinațiilor turistice internaționale, după Franța, Spania și Statele Unite.
Industria turismului a contribuit cu aproximativ 10,5% din produsul intern brut al Italiei în 2023.