Un ordin al ministerului Sănătății ce vizează șoferii este contestat de angajații SMURD. De ce nu sunt aceștia de acord cu noile modificări?
Angajații SMURD sunt nemulțumiți de noul ordin al ministerului Sănătății. Acesta face referire la faptul că șoferii ar putea fi testați toxicologic direct în ambulanță.
Author: Maria Stiuca miercuri 13 martie 2024 , 15:41
Noul ordin al ministerului Sănătății prevede ca șoferii implicați în evenimente rutiere să li se poată recolta mostre biologice direct în ambulanța SMURD, dar și în serviciile de medicină legală.
„Șoferilor implicaţi în evenimente rutiere li se pot recolta mostrele biologiceprin care se stabileşte dacă au consumat băuturi alcoolice sau droguri în spitalele care au secţie de urgenţă, în instituţiile de medicină legală, dar şi în ambulanţele Serviciul Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare (SMURD), ce au în echipaj un medic”
, se arată în noua modificare a ordinului nr. 1252/2024.
Tot aici se mai arată că „stabilirea concentranţiei de alcool sau a prezenţei în organism a substanţelor psihoactive se realizează în cadrul instituţiilor medico-legale".
Angajații SMURD, nemulțumiți de noul ordin al ministerului Sănătății
Așadar, acum, examenul medical privind consumul de alcool sau substanțe interzise ar putea să se facă tuturor persoanelor cărora li se recoltează probe biologice și nu doar la cererea polițistului rutier, dacă persoana respectivă era implicată într-un accident soldat cu victime, potrivit Antena 3 CNN.
Angajații SMURD se arată nemulțumiți față de noile schimbări deoarece ei consideră că acestea vor încurca activitatea echipajului de urgență, ținând cont că, potrivit ordinului, mostrele biologice trebuie prelevate la interval de o oră, fără a se preciza dacă echipajul SMURD trebuie să stea la fața locului după recoltarea primei probe ca să aștepte prelevarea celei de-a doua probe.
Medicii nu au o certitudine cu privire la cum va funcționa noua metodă în ambulanțele SMURD, mai ales în cazul testelor de urină.
Liderul Sindicatului Europol: „Este o situație disperată în care ne aflăm”
Cosmin Andreica, liderul Sindicatului Europol, a vorbit pentru sursa citată despre dificultatea situației în care se află.
„Într-adevăr este o situaţie disperată în care ne aflăm.
Vorbim despre mii de conducători auto care conduc sub influenţa alcoolului şi al drogurilor pe drumurile publice din România şi asta se vede în cifrele şi morţii pe care îi avem raportaţi. Probabil că scopul acestei modificări a fost ca în momentul în care un anumit tip de ambulanţe se prezintă la faţa locului în cazul unor accidente cu victime să poată în acelaşi timp să fie folosite pentru recoltarea de probe biologice pentru conducătorii auto implicaţi în incident, motiv pentru care, clar, vorbim de o situaţie în care atât personalul medical, cât şi poliţiştii, vor fi solicitaţi sau suprasolicitaţi de
această nouă activitate, însă este singura variantă, mai ales în situaţia în care sunt puţini poliţişti rutieri”, a declarat Cosmin Andreica.