Premiera medicală dă speranțe multor pacienți cu afecțiuni grave la rinichi. Totul depinde evoluția ulterioară a stării de sănătate a americanului operat.

Operația de patru ore, efectuată pe 16 martie, „marchează o etapă majoră în încercarea de a oferi pacienților organe mai ușor disponibile”, a transmis spitalul potrivit CBS News.

Citește și: Ziua Mondială a Rinichiului: Accesul echitabil la diagnostic, tratament și servicii medicale optime este esențial pentru sănătatea rinichilor

Pacientul urmează să fie externat

Pacientul, Richard Slayman din Weymouth, Massachusetts, se recuperează bine și se așteaptă să fie externat în curând, au precizat reprezentanții spitalului.

Slayman a primit un transplant de rinichi uman la același spital în 2018, după șapte ani de dializă, dar organul a cedat după cinci ani și bărbatul a reluat tratamentele de dializă.

De ce a fost necesară modificarea genetică a donatorului

Rinichiul a fost furnizat de eGenesis din Cambridge, Massachusetts, de la un porc care a fost modificat genetic pentru a elimina genele care ar putea fi dăunătoare pentru un receptor uman și pentru a adăuga anumite gene umane pentru a îmbunătăți compatibilitatea.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

În plus, au fost inactivați anumiți viruși inerenti porcilor care au potențialul de a infecta oamenii.

Rinichi de la porci modificați în mod similar crescuți de eGenesis au fost transplantați cu succes în maimuțe care au fost ținute în viață pentru o medie de 176 de zile și, într-un caz, mai mult de doi ani, au raportat cercetătorii în octombrie în revista Nature.

Medicamentele folosite pentru a ajuta la prevenirea respingerii organului de porc de către sistemul imunitar al pacientului au inclus o terapie experimentală cu anticorpi numită tegoprubart, dezvoltată de Eledon Pharmaceutical.

Premieră în lumea medicală

Premieră în lumea medicală

[Sursa foto: Twitter]

Primul transplant de ficat de la porc la om a durat 10 zile

Un bărbat din China de 50 de ani, aflat în moarte clinică, a devenit prima persoană care a primit un ficat de la un porc.

Cu acordul familiei bărbatului, cercetătorii au cusut organul, dintr-un porc miniatural modificat genetic, în vasele de sânge ale bărbatului, unde a rămas timp de zece zile.

A fost îndepărtat chirurgical astăzi, spune Dou Kefeng, unul dintre chirurgii care au condus transplantul la Spitalul Xijing al Universității Medicale a Forțelor Aeriene din Xi’an.

„Studiul nostru tocmai a fost încheiat, iar culoarea și textura ficatului de porc [transplant] sunt în general normale”, a declarat medicul, potrivit Nature.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si