Cancerul de colon: Simptome și cauze.  „Cancerul de colon este pentru noi o frământare foarte mare. Populația trebuie să fie informată și să se ducă să facă colonoscopie. (…) Colonoscopia, în clipa de față, se poate face aproape în orice oraș mare din țară. (…) Numărul de cazuri de cancere de colon s-a triplat în ultimii 25 de ani”, explica Mircea Diculescu, în urmă cu un an, în cadrul Congresului Național de Gastroenterologie.

Cancerul de colon: Simptome și cauze. Obiceiurile alimentare și dietele restrictive

Potrivit acestuia, una din cauzele care conduc la cancerele de colon sunt obiceiurile alimentare nesănătoase, însă nici regimurile restrictive nu sunt indicate.

„Eu nu sunt adeptul unor regimuri alimentare restrictive, consider că omul a fost inventat de Dumnezeu omnivor, adică să mănânce din toate. Regimurile foarte restrictive pot să ducă la carențe nutriționale sau vitaminice importante. (..) Eu recomand un regim echilibrat. Să încercăm să nu mergem la fast food, să mâncăm cel puțin un fel de mâncare caldă pe zi, să încercăm să încetăm ca popor să mai sărim micul dejun.

 Cancerul de colon - Simptome cancer de colon - cauze cancer de colon
Cancerul de colon - Simptome cancer de colon - cauze cancer de colon

Când ajungem acasă mâncăm pentru toată ziua. Este cel mai prost obicei cu putință. Să încercăm să mâncăm sănătos. Microbiota poate să își revină, să mâncăm iaurturi, alimente care să fie cât mai aproape de bio”, a mai spus medicul.

Citeste si: Greșeală FATALĂ: Aceste alimente îți distrug stomacul dacă le mănânci dimineața

Cancerul de colon: Simptome și cauze. Numărul de calorii

Șeful Secției a III-a Gastroenterologie din cadrul Institutului Clinic Fundeni, Liana Gheorghe, a afirmat că numărul de calorii „trebuie controlate”.

„Să rezistăm la tentații. Să fim întotdeauna activi. Educația în societate contează”, a afirmat medicul, recomandând populației controale periodice, chiar dacă starea de sănătate este bună.

Medicul gastroenterolog Anca Trifan a susținut că obezitatea este un factor important care poate conduce la cancer hepatic, dar și la unele tipuri de cancere digestive, pancreas, colon hepatic.

 Cancerul de colon - Simptome cancer de colon - cauze cancer de colon
Cancerul de colon - Simptome cancer de colon - cauze cancer de colon

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

„Nu poți să îi spui unui copil să nu mănânce la fast food sau să nu mănânce dulce că oricum va mânca. Trebuie să îi oferi altceva care să fie la fel de atractiv și în același timp în spatele fiecărui produs să îi oferi educația necesară”, a adăugat Trifan.

Citeste si: Toate femeile trebuie să știe acest lucru! Ce sunt celulele scumoase?

Cancerul de colon: Simptome și cauze. Celulele care căptușesc colonul

Cancerul de colon se dezvoltă la nivelul celulelor care căptuşesc colonul, şi apare când celulele de la acest nivel, sănătoase în mod obişnuit, încep să se dezvolte necontrolat, formând tumori.

Cancerul de colon cel mai adesea se dezvoltă din polipi, formaţiuni necanceroase care se pot dezvolta în peretele intern al colonului sau rectului odată cu înaintarea în vârstă.

Dacă nu sunt trataţi, polipii se pot transforma în tumori canceroase. Recunoaşterea şi îndepărtarea polipilor precanceroşi poate preveni cancerul colorectal.

Cancerul de colon se poate răspândi la alte organe din apropierea colonului, ca vezica urinară, uterul sau prostata. Specialiştii sunt de părere că aceste cancere (de colon şi rectale) au nevoie de 5 -10 ani pentru a se dezvolta.

Citeste si: Descoperirea care ar putea schimba complet lumea: Legătura ȘOCANTĂ dintre vitamina C și cancer!

Cancerul de colon este printre cele mai frecvente afecţiuni maligne la nivel global şi printre cauzele principale de deces, iar statisticice arată că numărul cazurilor de cancer de colon va creşte considerabil în următorii ani.

Semne şi simptome cancer de colon

Cancerul de colon poate să nu se manifeste, până în stadiul avansat. Când produce simptome, acestea pot fi:

  • modificări de tranzit intestinal, ca diaree, constipaţie care durează mai multe zile la rând;
  • senzaţie constantă de nevoie de a defeca;
  • sângerări rectale;
  • sânge în materiile fecale;
  • crampe abdominale;
  • slăbiciune şi oboseală;
  • scădere inexplicabilă în greutate.

 Cancerul de colon - Simptome cancer de colon - cauze cancer de colon
Cancerul de colon - Simptome cancer de colon - cauze cancer de colon

În unele cazuri, cancerele de colon pot cauza sângerări la nivelul tractului digesttiv, ceea ce duce la apariţia sângelui în fecale sau fecale de culoare închisă.

Citeste si: Pericolul alimentelor procesate din magazine! Nutriționistul lui Berlusconi ne explică de ce vrem să mâncăm din ce în ce mai mult!

Uneori cancerul poate bloca colonul, numită obstrucţie intestinală. Aceasta se manifestă prin: dureri puternice abdominale, balonare, constipaţie şi senzaţie constantă de rău. Obstrucţia intestinală este o urgenţă medicală.

Multe dintre aceste simptome pot fi cauzate de alte afecţiuni, nu de cancerul colorectal, ca infecţii, hemoroizi, sindrom de colon iritabil.

Cancerul de colon: Simptome și cauze. Factori de risc cancer de colon

În general, majoritatea cancerelor colorectale (95%) sunt considerate sporadice, adică modificările genetice se dezvoltă întâmplător după ce o persoană se naşte, deci nu este riscul de transmitere genetică la copii. Cancerele de colon înnăscute sunt mai puţin comune (5%) şi apar când mutaţiile genetice sau riscul sunt transmite în familie de la o generaţie la alta.

Deşi cauzele concrete ale cancerului colorectal nu se cunosc, anumiţi factori pot creşte riscul de cancer de colon, cum ar fi:

Vârsta -riscul de cancer colorectal creşte pe măsură ce o persoană înaintează în vârstă. Deşi poate să apară şi la tineri şi adolescenţi, majoritatea cancerelor colorectale apar în rândul persoanelor trecute de 50 ani. Vârsta medie de diagnosticare a cancerului de colon la bărbaţi este 68 ani, iar la femei 72 ani. Pentru cancerul rectal, vârsta medie de diagnosticare la bărbaţi şi femei este de 63 de ani.

Citeste si: Fructe și legume pline de pesticide! Ce sfaturi dau autoritățile

Genul – bărbaţii sunt mai predispuşi riscului de cancer colorectal decât femeile.

Istoricul familial de cancer colorectal – cancerul colorectal se poate transmite de la o generaţie la alta, astfel că dacă o rudă de gradul I are cancer colorectal, riscul creşte.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Afecţiuni rare ereditare – membrii familiei cu anumite boli rare ereditare înnăscute au un risc semnificativ mai mare de cancer de colon şi alte tipuri de cancere. Aceste boli includ: polipoza adenomatoasă familială, polipoza adenomatoasă familială atenuată, sindromul Gardner, sindromul Lynch, sindromul polipozei juvenile, sindromul Muir- Torre, polipoza MYH- asociată, sindromul Peutz- Jeghers, sindromul Turcot.

Boala inflamatorie intestinală – persoanele cu boli inflamatorii intestinale cum ar fi colita ulcerativă sau boala Crohn pot dezvolta inflamaţii cronice la nivelul intestinului gros, ceea ce creşte riscul de cancer colorectal; boala inflamatorie intestinală NU este similară cu sindromul de colon iritabil, aceasta din urmă nu creşte riscul de cancer colorectal.

Polipi adenomatoşi (adenoame) – polipii nu sunt cancer, dar unele tipuri de polipi numiţi adenoame se pot transforma în cancer de colon în timp. Polipii pot fi complet îndepărtaţi prin tehnici speciale.

Citeste si: Harta carențelor de vitamine și minerale din organism

Istoricul personal de cancer – persoanele cu istoric personal de cancer colorectal şi femeile cu istoric de cancer ovarian sau uterin sunt mai predispuse la dezvoltarea cancerului de colon.
Sedentarismul şi obezitatea – persoanele cu un stil de viaţă sedentar şi cele obeze sau supraponderale au un risc mai mare de cancer de colon.

Alimentaţia – consumul crescut de carne roşie şi carne procesată creşte riscul de cancer colorectal, conform unor cercetări curente. De asemenea, consumul scăzut de fructe şi legume este asociat cu un risc mai mare de cancer colorectal.

Fumatul – fumătorii sunt mai predispuşi riscului de cancer colorectal decât nefumătorii.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si