Un român a fost somat de ANAF pentru o datorie de 3 lei. "Îți blochează conturile"
Un clujean a fost somat de ANAF să achite o datorie de doar 3 lei, cu toate că numai recomandata primită a costat mai mult.
După cum se vede în somația publicată pe internet, penalitățile de întârziere reprezintă 1 leu, iar cuantumul dobânzilor înseamnă 2 lei.
"BINEEE ANAF!! 3 lei datorie! I-a costat mai mult recomandata! Ma costa mai mult transferul bancar! Nu platesti... iti blocheaza conturile si platesti 30 ron pt fiecare la deblocare la banca... Unde sunt marii corupti, ca prostii suntem noi si incompetentii ei?", a scris clujanul pe Facebook.
Cetățenii români vor, putea, în curând să verifice și să sesizeze dacă bonul fiscal primit a fost eliberat printr-o casă de marcat conectată la ANAF sau nu. Este vorba despre o aplicație aflată în lucru.
Toate casele de marcat trebuie conectate și orice consumator, cetățean român va putea sesiza situațiile care exced cadrului legal, spun autoritățile.
Citește și: BNR se așteaptă ca rata inflației să coboare sub 10%. Când se va întâmpla asta
Cele mai multe case de marcat sunt conectate la serverele ANAF. ”Dacă statul percepe anumite fluctuații în activitatea economică, anumite comportamente diferite față de normă, poate să trimită inspecția acolo și să constate”, a declarat ministrul Digitalizării.
Citește și: Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a făcut anunțul. Când încep să scadă prețurile
Potrivit legislației în vigoare, contribuabilii mari au avut termen 30 iunie 2021 pentru conectarea caselor de marcat la serverele ANAF.
Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Pentru contribuabilii mici și mijlocii, data limită a fost 30 noiembrie 2021. ANAF a organizat verificări privind respectarea acestei obligații, potrivit hotnews.ro.
Mare atenție în această prioadă la e-mail-urile sau sms-urile care pretind a fi transmise de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF)
"Atacatorii încearcă mereu să se folosească de context pentru a-și construi scenariile de atac, astfel încât să obțină o rată de succes mai mare. De multe ori exploatează perioade-cheie în care suntem susceptibili sa fim mai putin vigilenti online, pentru că acționăm în grabă. La acest capitol putem plasa și datele-limită pentru plata taxelor sau depunerea unor declarații fiscale", au transmis, luni, reprezentanţii DNSC.
"În anii precedenți, am observat tentative de phishing sau de răspândire de #malware prin link-uri sau atașamente transmise prin mail-uri sau sms-uri nesolicitate.
În respectivele mesaje, atacatorii încercau să impersoneze autoritatea fiscală a statului.
Mesajele au o caracteristică psihologică puternică, acestea fiind concepute și trimise în numele autorității, sub pretextul neefectuării unei plăți sau obținerii unei eventuale sume de bani în urma unei recalculări, ceea ce stârnește emoție și curiozitate. Astfel, potențiala victimă ar putea accesa link-uri sau atașamente, fără a face în prealabil câteva verificări de securitate esențiale.
Scopul atacatorilor este infectarea cu malware a dispozitivelor sau redirecționarea potențialelor victime către site-uri clonă ale autorității, care vor arăta similar, dar care au o adresă diferită.
Mai departe, ei vor încerca să extragă date sensibile de la utilizatori", avertizează Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică.Evitați accesarea de link-uri/atașamente din surse necunoscute sau dubioase! Scanați-le cu o soluție de securitate
Verificați MEREU sursa reală a mesajului
Evitați furnizarea de date sensibile, mai ales dacă vă sunt cerute explicit online
Atenție la corectitudinea textului din mesaj.
Dacă ați căzut în capcană, recomandăm să luați imediat legătura cu banca pentru blocarea cardului compromis și monitorizarea tranzacțiilor din cont!
Dacă ați suferit pagube materiale, va trebui să depuneți o plângere la Poliția Română.
Totodată, notificați Directoratul la 1911 sau pe mail la [email protected].