Close sidebar
Close sidebar

Un satelit mort al NASA cade pe Pământ. Există riscul "de a răni pe cineva"

Un satelit de peste 300 de kilograme se îndreaptă cu viteză spre Pământ - și este gata să aterizeze abrupt în cursul zilei de miercuri.

Sorin Negru,

Satelitul RHESSI cade pe Pământ 

[Sursa foto: Twitter]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

NASA a transmis recent că satelitul său Reuven Ramaty High Energy Solar Spectroscopic Imager, altfel cunoscut sub numele de RHESSI, va reintra miercuri în atmosfera Pământului.

Citește și: Ce știe Elon Musk despre viața extraterestră și restul lumii nu știe

Satelitul revine pe Pământ după mai bine de 20 de ani în care s-a aflat pe orbită.

Potrivit NASA, cea mai mare parte a satelitului este de așteptat să ardă în timpul coborârii sale, dar unele părți au șansa de a supraviețui trecerii prin foc.

Care este riscul ca satelitul NASA să cadă în zone populate

„Riscul ca satelitul să provoace probleme oricui de pe Pământ este scăzut – aproximativ 1 din 2.467 ”, a spus agenția într-un comunicat de presă.

Lansat pentru prima dată pe orbita sa joasă a Pământului în 2002, RHESSI a observat erupții solare și erupții de masă coronară care au ajutat cercetătorii oamenilor de știință asupra fizicii exploziilor de energie ale soarelui.

Satelitul RHESSI a observat erupții solare

[Sursa foto: Twitter]

Citeste si: Adriana Bahmuțeanu și-a văzut copiii! Cum a decurs prima întâlnire cu băieții, după moartea lui Silviu Prigoană- kanald.ro

Citeste si: Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22 de ani! Tânăra a fost găsită fără suflare în locuința familiei sale. Cei care au cunoscut-o sunt în stare de șoc- wowbiz.ro

Citeste si: Bunica Gherghina din Teleorman, vedetă pe TikTok, va juca în noul film „Nosferatu”, alături de Bill Skarsgard și fiica lui Johnny Depp- antena3.ro

Folosind spectrometrul său de imagistică, RHESSI a înregistrat 100.000 de evenimente cu raze X, precum și imagini cu raze gamma, potrivit agenției spațiale americane.

Conform USA Today, satelitul a marcat prima dată când au fost capturate imagini cu raze gamma și cu raze X de înaltă energie ale erupțiilor solare.

Citește și: Această iluzie optică detectează dacă ai o boală mintală gravă

Până la dezafectarea sa în 2018 din cauza „dificultăților de comunicație”, nava spațială a ajutat, de asemenea, la descoperirile legate de forma soarelui și la „cercetarea razelor gamma terestre”, care sunt explozii care au loc în timpul furtunilor cu fulgere de pe Pământ.

Cu cele 300 de kg ale sale, RHESSI este un satelit relativ ușor în comparație cu ceilalți sateliți care s-au lansat pe orbită.

La ce oră intră satelitul NASA în atmosfera Pământului

NASA a declarat luni că Departamentul Apărării de la Washington a prezis că nava spațială RHESSI va reintra miercuri în atmosfera Pământului, în jurul orei 21:30 ET (4,30 joi dimineața ora României) plus sau minus 16 ore.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: Ce faci în weekendul 23-24 noiembrie. Ce nu trebuie să ratezi sub nicio formă când vine vorba de petreceri, târguri și evenimente- radioimpuls.ro

Citeste si: Bunica Gherghina din Teleorman, vedetă pe TikTok, va juca în noul film „Nosferatu”, alături de Bill Skarsgard și fiica lui Johnny Depp- antena3.ro

Citește și: La ce oră trece asteroidul "periculos" prin orbita Pământului. "Ar putea distruge un oraș întreg"

Potrivit NASA, cu cât resturile orbitale sunt mai mari, cu atât va dura mai mult pentru a se prăbuși înapoi pe Pământ.

Este nevoie de „câțiva ani” pentru ca resturile să se întoarcă la altitudini de 600 de kilometri sau mai puțin, dar secole pentru ca „dezintegrarea orbitală” să apară la 800 de kilometri.

La 1.000 de kilometri, „deșeurile orbitale vor continua în mod normal să înconjoare Pământul timp de o mie de ani sau mai mult”.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI