Zidurile cetatii au iesit la iveala in anul 1995, in urma unei furtuni, iar sapaturile au inceput trei ani mai tarziu, a dezvaluit Dr. Viorica Crisan, coordonatorul echipei.
" Am spus mereu ca dacii de aici ne-au chemat, pentru ca nu pot spune altfel. În anul în care a cazut padurea, printre radacinile arborilor doborâti de furtuna au iesit la iveala vase, ziduri, parti de obiecte(...)
În campania aceasta va trebui sa scapam de un maldar mare de pamânt, pentru ca în cercetarile din anii trecuti, respectiv 2013-2015, în zona în care am început sapaturile, în zona bastionului, au iesit urmele unui templu dac. Am dezvelit doar o parte, pe trei siruri de stâlpi care au fost montati în stânca(...) Deocamdata avem sapte stâlpi, dar eu cred ca merg spre 15, poate 17 stâlpi, deci trebuie sa decopertam o zona destul de mare care este acoperita cu pamântul aruncat din zona în care am descoperit templul", a precizat dr.
Viorica Crisan.
Aceasta a adaugat ca templul se aseamna cu cele existente la Sarmizegetusa Regia si este o raritate pentru cetatile din afara Muntilor Orastiei. Este posibil ca cetatea sa fi fost folosita pentru a aduce ofrande zeilor, dupa obiectele descoperite in interor.
Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro
Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro
Potrivit unei legende, cetatea de la Covasna ar fi fost ultimul refugiu al regelui Decebal, iar potrivit alteia, aici ar fi ascunsa o importanta comoara.
"Da, se spune ca în interiorul cetatii ar fi o pivnita în care se gaseste un tezaur foarte mare(...) Sigur, sunt multe legende care vorbesc despre comori, dar eu cred ca cea mai mare comoara sunt informatiile pe care, pâna la urma, cetatea ni le da, legate de modul de lucru la vremea respectiva.
Cetatea a presupus un efort urias ca sa fie ridicata(...), putem vorbi de un întreg munte taiat si fortificat.(...) Nu stim daca a fost ultimul refugiu al lui Decebal, noi am vrea sa fie asa, dar nu avem nicio dovada. Stim ca Decebal s-a îndreptat catre o cetate din Est, dar este greu de spus daca a fost cetatea de la Covasna sau nu, si nici numele cetatii deocamdata nu îl stim", a mai spus aceasta.