Exercițiile fizice pentru mușchi ar putea ajuta la întârzierea apariției simptomelor bolii Alzheimer, au dezvăluit oamenii de știință.

Citește și: Declin cognitiv rapid pentru cei care fac mult sport, dar nu dorm suficient- studiu

Cercetătorii de la Universitatea din São Paulo din Brazilia au descoperit dovezi puternice că antrenamentul de rezistență- în care mușchii sunt lucrați împotriva unei greutăți sau a unei forțe- ar putea avea consecințe semnificative pentru creierul pacienților care au simptome de demență.

Antrenamentul de rezistență musculară, esențial pentru creier

Antrenamentul de rezistență musculară, esențial pentru creier

Ce tip de exercițiu fizic poate întârzia simptomele bolii Alzheimer

Înainte de a te grăbi să-ți reînnoiești abonamentul la sala de fitness merită să reții că studiul a fost realizat pe șoareci, potrivit Science Alert. Cu toate acestea, aceleași principii pot fi aplicate și oamenilor.

„Acest lucru confirmă faptul că activitatea fizică poate inversa modificările neuropatologice care cauzează simptome clinice ale bolii”, spune neurologul Henrique Correia Campos, de la Universitatea Federală din São Paulo (UNIFESP).

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Șoarecii cu o mutație genetică care determină acumularea plăcilor de beta-amiloid în creier- așa cum se observă la persoanele cu Alzheimer- au fost supuși unui program de antrenament cu exerciții de rezistență de patru săptămâni care implică urcarea de scări și tragerea de greutăți înainte de a fi comparați cu șoarecii fără mutație.

Nu numai că acumularea de plăci a fost redusă după efort, nivelurile de hormon corticosteron în plasma șoarecilor care se antrenează cu greutăți au fost similare cu nivelurile plasmatice la șoarecii din grupul de control.

Corticosteronul este echivalent cu cortizolul la om, care este produs atunci când organismul este sub stres și a fost anterior legat de boala Alzheimer.

Un tip de exercițiu fizic poate întârzia simptomele bolii Alzheimer - studiu

Un tip de exercițiu fizic poate întârzia simptomele bolii Alzheimer 

Antrenamentele de rezistență fizică, esențiale pentru creier

Pe lângă faptul că biologii țin cont de potențialele diferențe dintre fiziologia șoarecelui și umană, rolul exact pe care îl joacă plăcile de proteine în boala Alzheimer este încă dezbătut, dar există un consens cu privire la amploarea beneficiilor pe care le-ar putea avea antrenamentul de rezistență pentru pacienții cu demență.

Antrenamentul de rezistență are puține dezavantaje, mai ales pe măsură ce îmbătrânim.

Sportul crește masa musculară și puterea, crește densitatea osoasă, ajută la echilibru și face sarcinile de zi cu zi mai ușor de îndeplinit.

Este, de asemenea, unul dintre acele exerciții care este mai ușor de ținut pasul pe măsură ce îmbătrânești, lăsând câteva scuze pentru a nu-l adăuga în rutina ta zilnică. Cu cât mai devreme, cu atât mai bine!


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si