In articol:
- Ce tip de exercițiu fizic poate întârzia simptomele bolii Alzheimer
- Antrenamentele de rezistență fizică, esențiale pentru creier
Exercițiile fizice pentru mușchi ar putea ajuta la întârzierea apariției simptomelor bolii Alzheimer, au dezvăluit oamenii de știință.
Citește și: Declin cognitiv rapid pentru cei care fac mult sport, dar nu dorm suficient- studiu
Ce tip de exercițiu fizic poate întârzia simptomele bolii Alzheimer
Înainte de a te grăbi să-ți reînnoiești abonamentul la sala de fitness merită să reții că studiul a fost realizat pe șoareci, potrivit Science Alert. Cu toate acestea, aceleași principii pot fi aplicate și oamenilor.
„Acest lucru confirmă faptul că activitatea fizică poate inversa modificările neuropatologice care cauzează simptome clinice ale bolii”, spune neurologul Henrique Correia Campos, de la Universitatea Federală din São Paulo (UNIFESP).
Șoarecii cu o mutație genetică care determină acumularea plăcilor de beta-amiloid în creier- așa cum se observă la persoanele cu Alzheimer- au fost supuși unui program de antrenament cu exerciții de rezistență de patru săptămâni care implică urcarea de scări și tragerea de greutăți înainte de a fi comparați cu șoarecii fără mutație.
Nu numai că acumularea de plăci a fost redusă după efort, nivelurile de hormon corticosteron în plasma șoarecilor care se antrenează cu greutăți au fost similare cu nivelurile plasmatice la șoarecii din grupul de control.
Corticosteronul este echivalent cu cortizolul la om, care este produs atunci când organismul este sub stres și a fost anterior legat de boala Alzheimer.
Antrenamentele de rezistență fizică, esențiale pentru creier
Pe lângă faptul că biologii țin cont de potențialele diferențe dintre fiziologia șoarecelui și umană, rolul exact pe care îl joacă plăcile de proteine în boala Alzheimer este încă dezbătut, dar există un consens cu privire la amploarea beneficiilor pe care le-ar putea avea antrenamentul de rezistență pentru pacienții cu demență.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Antrenamentul de rezistență are puține dezavantaje, mai ales pe măsură ce îmbătrânim.
Sportul crește masa musculară și puterea, crește densitatea osoasă, ajută la echilibru și face sarcinile de zi cu zi mai ușor de îndeplinit.
Este, de asemenea, unul dintre acele exerciții care este mai ușor de ținut pasul pe măsură ce îmbătrânești, lăsând câteva scuze pentru a nu-l adăuga în rutina ta zilnică. Cu cât mai devreme, cu atât mai bine!