Fenomenul a surprins iniţial comunitatea ştiinţifică, care l-a definit inţial drept "un obiect seismic neidentificat", potrivit revistei Science.

Citește și: TEST IQ doar pentru mințile sclipitoare! Care este numărul care lipsește în șirul de mai jos?

Ulterior, s-a stabilit că sursa cutremurului a fost o alunecare de teren produsă în fiordul Dickson (estul Groenlandei), care a declanșat un tsunami.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Citeste si: Rusia amenință pe față România. „Moscova ar putea bombarda ținte militare”. Ce țări mai sunt în vizorul Kremlinului- wowbiz.ro

"Ce este cu totul unic la acest eveniment este durata semnalului seismic şi constanţa frecvenţei lui", a explicat unul dintre autorii studiului, Kristian Svennevig, de la Serviciul de geologie al Danemarcei şi Groenlandei (GEUS), potrivit Agerpres.

Fenomenul unic a avut loc în septembrie 2023

În septembrie 2023, 25 de milioane de metri cubi de rocă şi gheaţă au căzut în acest fiord îndepărtat şi nelocuit, la aproape 200 de kilometri distanţă de ocean.

Această alunecare de teren a declanşat un mega-tsunami cu valuri de 200 de metri la epicentru.

La 70 de kilometri distanţă, valurile tsunami de patru metri au avariat o bază de cercetare situată pe insula Ella.

"Şi alte alunecări de teren şi tsunamiuri au produs semnale seismice, dar numai timp de câteva ore şi foarte local; acesta a fost observat în întreaga lume, până în Antarctica", spun oamenii de știință.

Prăbuşirea a fost provocată de subţierea gheţarului la baza muntelui, creată ea de schimbările climatice, a explicat GEUS. "Având în vedere că Arctica este în continuă încălzire, ne putem aştepta ca frecvenţa şi amploarea acestor evenimente să crească în viitor", a avertizat Kristian Svennevig, subliniind că nu există "experienţă a unei Arctici atât de calde precum cea pe care o observăm în prezent".


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si