,,Consideram ca raspunsul imunologic al mamei la virusul herpetic (HVS 2) ar putea distruge centrii nervosi ai fatului, crescand riscul aparitieie autismului,'' declara principalul autor al studiului Milada Mathic, cercetator in cadrul Institutului de Sanatate Publica din Norvegia.


Expertii sustin ca riscul nu este produs de infectie, in mod direct, deoarece aceste infectii sunt in mod obisnuit fatale. Insa ei sugereaza ca dezvoltarea neuronala poate fi afectata de reactivarea infectiei la mamele care au o inflamatie in apropierea uterului, noteaza Science Daily.

Herpesul este o infectie foarte raspandita care se transmite in mod normal prin intermediul sexului neprotejat. Dupa ce este tratat, virusul HSV 2 traieste inactiv in celulele nervoase.
Cercetatorii au incercat sa descopere legatura dintre infectie si riscul dezvoltarii autismului, concentrandu-se pe cinci boli infectioase cunoscute impreuna sub denumirea de agenti ToRCH( toxoplasma gondii, virusul rubeolei, citomegalovirus si ambele tipuri de herpes). Acestia au analizat probe de sange de la 412 de mame ale caror copii au fost diagnosticati cu tulburari din spectrul autismului (TSA) si 463 de ale caror copii nu au fost diagnosticati cu TSA.

Dupa analizarea probelor, expertii au descoperit un nivel crescut de anticorpi pentru HSV 2, care este corelat cu riscul aparitiei TSA. Legatura dintre virus si tulburarea a putut fi observata in timpul primelor saptamani de sarcina, atunci cand sistemul nervos al fatului se dezvolta intr-un ritm accelerat.

Efectul anticorpilor produsi impotriva HSV 2 au fost observate doar in cazul copiilor de sex masculin. Insa expertii sustin ca numarul femeilor din cadrul studiului este relativ scazut de aceea sunt necesare  analize viitoare. 

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: S-au trezit cu un liliac în dormitor și apoi le-a murit copilul- antena3.ro

Citeste si: Iranul cere pacea în Orientul Mijlociu, la câteva zile după ce a atacat Israelul. Apelul lansat către Occident- wowbiz.ro

Sursa: Descopera.ro

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si