Una dintre ultimele vizite externe ale președintelui Klaus Iohannis. Șeful statului, mesaj de susținere a extinderii UE către Balcanii de Vest
Preşedintele Klaus Iohannis s-a deplasat, miercuri 23 octombrie, în Muntenegru, în una dintre ultimele sale vizite externe. Șeful statului român a subliniat susținerea pe care România o acordă țărilor din Balcanii de Vest pentru integrarea în Uniunea Europeană.
Author: Sorin Negru miercuri 23 octombrie 2024 , 08:23
Președintele Klaus Iohannis a declarat că România susţine "ferm" procesul de extindere a Uniunii Europene cu partenerii din Balcanii de Vest şi statele candidate din vecinătatea estică.
Șeful statului a menţionat că Muntenegru a făcut paşi "importanţi" în procesul de negociere la UE.
"Astăzi, am avut ample discuţii privind parcursul european al Muntenegrului şi sprijinul pe care România îl acordă.(...) România susţine şi va continua să susţină ferm procesul de extindere a Uniunii Europene cu partenerii din Balcanii de Vest şi statele candidate din Vecinătatea estică.
Suntem convinşi că această politică este cea mai bună investiţie în stabilitate, prosperitate şi în consolidarea democratică a Europei. Muntenegru a făcut paşi importanţi în procesul de negociere şi vă felicit pentru determinarea dumneavoastră. Ataşamentul pentru valorile europene este vizibil şi prin alinierea deplină la politica externă şi de securitate comună a Uniunii Europene", a afirmat Iohannis, într-o conferinţă de presă comună cu Milatovic.
Mesajul președintelui din Muntenegru
Preşedintele Republicii Muntenegru, Jakov Milatović, a mulţumit României, la finalul unei întrevederi oficiale cu preşedintele Klaus Iohannis, pentru susţinerea în procesul de integrare europeană.
„Aş vrea să exprim sincere mulţumiri pentru vizita sa în Muntenegru la doar câteva luni după vizita mea oficială la Bucureşti. Această vizită este de mare importanţă, deoarece reprezintă prima vizită oficială a unui preşedinte al României în Muntenegru de la restaurarea independenţei, fiind astfel un semn puternic de prietenie şi parteneriat între ţările noastre.
Apreciem foarte mult sprijinul continuu al României pentru integrarea noastră europeană şi susţinerea pentru politica de extindere a Uniunii Europene. Sprijinul dumneavoastră, domnule preşedinte, ne oferă un impuls suplimentar pe calea noastră de aderare, cu scopul de a deveni al 28-lea membru până în 2028", a declarat şeful statului muntenegrean.
El a mulţumit, totodată, Guvernului României pentru contribuţia sa în această privinţă, subliniind că, datorită parteneriatului cu ţări precum România, Muntenegru a reuşit să facă progrese evidente către o Europă unită, sigură şi prosperă.
„ Sper ca preşedintele Iohannis să nu se supere dacă menţionez ce mi-a spus în timpul şederii mele în România: a nu continua procesul de extindere ar fi o mare greşeală strategică a Uniunii
Europene. Sunt pe deplin de acord cu această evaluare şi cred că dacă cineva înţelege cu adevărat complexitatea geopolitică şi potenţialele ameninţări sunt prietenii noştri din România. În ciuda poziţiei geopolitice exigente şi sensibile, România a profitat la maximum de oportunităţile oferite şi s-a folosit de potenţialul enorm al oamenilor şi pentru a construi un stat puternic în Uniunea Europeană „, a arătat preşedintele Jakov Milatović.
Știrea inițială
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, miercuri, o vizită oficială în Muntenegru, la invitaţia omologului său Jakov Milatovic.
Potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, vizita oficială a preşedintelui României este prima la nivel de şef de stat între cele două țări de la stabilirea relaţiilor diplomatice.
Deplasarea externă a lui Iohannis marchează un moment de referinţă în plan bilateral şi are loc în contextul unei dinamici deosebite, atât a dialogului politico-diplomatic, cât şi a celui sectorial, potrivit presidency.ro.
Klaus Iohannis, vizită în Macedonia
Șeful statului va fi primit de preşedintele Jakov Milatovic la reşedinţa oficială din Cetinje.
Consultările politice dintre cei doi preşedinţi vor viza teme privind cooperarea politico-diplomatică şi în domeniul apărării, sprijinul pentru parcursul european al Muntenegrului, principalele provocări de securitate în plan regional şi global, precizează sursa citată.
În ceea ce priveşte ariile sectoriale de cooperare, vor fi abordate oportunităţile existente pentru creşterea investiţiilor şi a schimburilor comerciale, impulsionarea contactelor în domeniile energiei, turismului, agriculturii, afacerilor interne, cercetării, educaţiei şi culturii.