Close sidebar
Close sidebar

Unde se află moaștele Sfântului Ioan Gură de Aur

Sfântul Ioan Gură de Aur, cunoscut și ca Ioan Hrisostom, a fost arhiepiscop de Constantinopol și sfânt în Biserica Răsăriteană și în Biserica Apuseană, care îl venerează cu titlul de doctor al Bisericii.

Alina Raducu,

Unde se află moaștele Sfântului Ioan Gură de Aur

[Sursa foto: doxologia.ro]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Sfântul Ioan Gură de Aur este prăznuit de Biserica Ortodoxă, în fiecare an, la data de 13 noiembrie. Sfântul este pomenit la sfârșitul fiecărei sfinte Liturghii. 

Cine a fost Sfântul Ioan Gură de Aur

Sfântul Ioan Gură de Aur numit și Sfântul Ioan Hrisostom (Chrysostom) s-a născut între anii 344 în Antiohia, într-o familie nobilă de creștini evlavioși. Tatăl său, Secundus, era un ofițer de rang înalt în armata imperială, unul dintre generalii Orientului (magister militum Orientis), iar mama sa, Antuza, provenea din una dintre cele mai ilustre familii ale Antiohiei.

Ioan Gură de Aur este cunoscut drept episcop, teolog și predicator din secolele IV-V, în Siria și Constantinopol. Sfântul era celebrat pentru elocvența cuvântărilor sale publice și pentru denunțarea abuzurilor de autoritate din Biserică și din Imperiul Roman din acea vreme.

Sfântul Ioan Gură de Aur, este cel care a organizat textele Sfintei Liturghii care îi poartă numele, rămânând totodată cel mai cunoscut dintre Părinții greci și una din cele mai fascinante figuri al lunii creștine.

Este serbat de 3 ori pe an: în data de 13 noiembrie, data trecerii la cele veșnice, în data de 27 ianuarie când serbăm aducerea moaștelor sale la Constantinopol și pe data de 30 ianuarie în sărbătoarea numită Sfinții Trei Ierarhi.

Unde se află moaștele Sfântului Ioan Gură de Aur

[Sursa foto: doxologia.ro]

Citeste si: Când începe Postul Paştelui 2022? Data la care are loc Lăsata Secului

Minuni săvârșite de Sfântul Ioan Gură de Aur

În perioada 10-19 noiembrie, în anul 2007, capul Sfântului Ioan Gură de Aur a fost adus de la Mănăstirea Vatoped de pe Muntele Athos în Cipru, spre închinare. Iar când poporul credincios a venit să se închine sfintelor moaște, în biserică a început să se simtă mirosul unui parfum puternic aromat. Atunci credincioșii au constatat că acel frumos miros venea de la moaștele sfântului, care la atingere erau calde, ca și cum ar fi fost un trup în viață.

Oameni cu diverse boli au venit să se închine înaintea sfintelor moaște, cerând vindecare, și mulți au plecat tămăduiți.

Vindecarea unei femei cu piciorul drept rupt.

După slujba Vecerniei, sâmbătă, 10 noiembrie, femeia s-a grăbit să iasă din biserică și s-a lovit la piciorul drept, care s-a dovedit, în urma investigațiilor medicale, a fi rupt în apropierea gleznei. În spital, piciorul i-a fost imobilizat într-un mulaj de ghips, primind recomandarea de a-l ține nemișcat, iar atunci când dorește să se deplaseze, să se folosească de cârje. Ea a suportat dureri mari, dar s-a deplasat susținută până la biserica unde era așezat capul sfântului spre închinare. După ce s-a rugat înaintea sfintelor moaște, durerile au dispărut, fractura de la picior s-a vindecat în mod minunat, femeia plecând fără cârje la spital, unde i-a fost scos ghipsul, potrivit doxologia.ro.

Vindecarea unui elev de zece ani care avea hemiplegie

Citeste si: SFÂȘIETOR! Arina a fost filmată în momentul în care a murit. În videoclip se mai aud doar țipete- kanald.ro

Citeste si: Un bilet scris de Robert, descoperit la scurt timp după ce el și Giuly au fost descalificați din "Casa Iubirii". Cui îi era destinat? Conținutul lui, făcut public chiar de Robi, fostul său coleg de cameră- wowbiz.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

După un traumatism cranian, un elev de zece ani din Archangelo a rămas cu hemiplegie (paralizie a jumătății sale stângi a corpului). Pentru o perioadă de cel puțin două săptămâni înaintea ca cinstitul cap să ajungă în Cipru, copilul a fost îngrijit în Spitalul General „Leukosia”. După ce s-a închinat capului Sfântului Ioan Gură de Aur, starea în care se afla s-a ameliorat, până ce paralizia a dispărut, spre surprinderea tuturor. Această minune, cât și cea precedentă au fost relatate de mass-media.

Dispariția unei tumori de la gât, vindecarea unui om cu probleme neurologice, dischinezie și probleme cu vertebrele.

Era un cuplu în care soția avea o tumoare mare la gât, iar soțul ei suferea de probleme neurologice, dischinezie și probleme cu vertebrele. Cu mare efort au reușit să ajungă la rândul ce se formase pentru închinarea la sfintele moaște aduse din Athos. Deodată, soțul a simțit ca și cum două degete îi apăsau cu putere spatele. Durerea a devenit din ce în ce mai puternică și agonia din ce în ce mai evidentă. Când le-a venit rândul să se închine, după ce au atins racla în care se afla capul sfântului, soțul a constatat că nu mai avea nicio durere și că de pe gâtul soției sale dispăruse tumora. Astfel, prin credință, ei au plecat complet vindecați.

Vindecarea unui om cu dischinezie la spate

Conform mărturisirii sale, el a avut o problemă gravă, localizată la spate, iar în timp ce se închina capului Sfântului Ioan, atunci când s-a aplecat să sărute racla a simțit vibrații puternice în zona cu probleme, iar mai apoi a constatat că se vindecase.

Unde pot fi găsite moaștele Sfantului Ioan Gura de Aur

Moaștele Sfântului Ioan Gură de Aur au fost aduse de la cetatea Comana, acolo unde a și murit, înapoi la Constantinopol. La cetatea Comana, Sfântul a fost patriarh și a fost surghiunit cu 33 de ani înainte de o cabală episcolapă. Ioan Gură de Aur a fost o ființă însoțită de mari semne și minuni. Întreaga urbe constatinopolitană a ieșit cu lumânări și facle închipuind o mare de lumină, iar de mulțimea tămâierilor se îmbălsămase până și aerul dintre Bosfor și Cornul de Aur.

O legendă din istoria creștinismului arată că, moaștele lui Ioan Gură de Aur au prins a vorbi cu cuvintele omenești și cu glas mare, îndemnând a pace, iubire și iertare. Se pare că, moaștele sale devin cele mai itinerante din istoria bisericii creștine.

Unde se află moaștele Sfântului Ioan Gură de Aur

[Sursa foto: basilica.ro]

Citeste si: Acatistul Sfântului Ioan Botezătorul, Înaintemergătorul Domnului

Moaștele Sfântului Ioan Gură de Aur au dispărut din biserica Sfinții Apostoli de la Constantinopol. Cert este că în ultimii ani ai veacului al XX-lea se dă de urma lor, într-una dintre cele mai mari catedrale ale lumii: Domul Santa Maria del Fiore (Domul din Florența).

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul pe care i l-a transmis Claudia Pătrășcanu fostului soţ: "Asta este cel mai important". Gabi Bădălău a împlinit 36 de ani- radioimpuls.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Cu mult înainte de căderea Constantinopolului sub turci, printr-un edict dat de către împăratul Ioan Tsimiskis (969-976), moaştele Sfântului Ioan Gură de Aur au fost trimise de la Constantinopol la Mănăstirea Marea Lavră, în Sfântul Munte Athos.

În iulie 1284, împăratul Andronic al II-lea cel Bătrân (1282-1328) a trimis mâna dreaptă a Sfântului Ioan la Mănăstirea Filotheu, unde se păstrează, spre cinstire, până astăzi.

La Mănăstirea Vatoped încă se păstrează capul Sfântului Ioan. Un lucru minunat şi vrednic de luat în seamă, în legătură cu capul Sfântului Hrisostom, ce poate fi pipăit de oricine la modul personal, este nestricăciunea urechii drepte. Această ureche neatinsă de stricăciune, ce apare la vedere, este posibil să aibă legătură cu o întâmplare menţionată pe larg în viaţa sfântului.

Se spune acolo că ucenicul sfântului, arhiepiscopul de mai târziu al Constantinopolului, Sfântul Proclu, l-a văzut cu ochii lui pe Apostolul Pavel aplecat asupra urechii Sfântului Ioan Hrisostom, pentru a-l îndruma în tâlcuirea epistolelor lui.

Totodată, părticele din sfintele moaşte ale Sfântului Ioan Gură de Aur se mai află în Sfântul Munte la Mănăstirile Iviron, Dionisiu și Dohiariu.

Sfântul Ioan Gură de Aur și-a împlinit datoria de a-i îndemna și a-i sfătui pe credincioși să cerceteze cuvintele lui Dumnezeu, potrivit poruncii Domnului Iisus Hristos.

 

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI