Ce este, de fapt, UNTIȘORUL! Multă lume consumă această plantă verde fără să știe că este TOXICĂ
Untișor. Untișorul are o mulțime de beneficii pentru sănătate, însă poate deveni toxic dacă faci această mare greșeală când îl gătești!
Untișor. Untișorul este o plantă de primăvară pe care mulți români îl consumă în stare crudă.
Frunzele de untișor sunt folosite în salatele care însoțesc mesele de primăvară, alături de lobodă, ștevie sau leurdă. Untișorul este însă toxic, iar în unele țări nu este consumat deloc în stare crudă.
Popular, untişorul se mai numeşte şi sălăţică sau grâuşor şi este o plantă bogată în vitamina C, ale cărei frunze, spun unii, ajută la eliminarea toxinelor, curaţă sângele şi ficatul.
Untişorul, se mai spune, luptă şi cu anemia, apară organismul de viruşi şi infecţii şi contribuie la creşterea nivelului de energie, conform specialiştilor citaţi de presa online.
Specialiștii spun că untişorul devine periculos atunci când a ajuns la maturitate sau a înflorit deja sau la consumul în cantităţi mari. Unii nutriţionişti recomandă 100 g pentru un adult, pe zi, şi 50 de g pentru copiii de peste 10 ani.
Conform site-ului www.formula-as.ro, cei care consumă pentru prima dată untişor ar trebui să-şi înjumătăţească porţia, indiferent de categoria de vârstă.
Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Motivul? Planta conține protoanemonina, o substanță cu un efect toxic iritant.
De fapt, în alte țări, untișorul nu se consumă crud absolut deloc și este așezat pe o listă a plantelor toxice, sau chiar cu potențial fatal asupra animalelor.
Efectul toxic dispare în momentul în care frunzele sunt gătite.
Cunoscut si sub denumirea de grausor, fetica, salata mielului sau salata de camp, untisorul este folosit atat in bucatarie, cat si ca planta medicinala, avand o varietate de beneficii asupra sanatatii.
Pana de curand untisorul nu se folosea in bucatarie, fiind considerat mai degraba o buruiana. Cu toate acestea, in ultima vreme proprietatile sale nutritive au incurajat din ce in ce mai multa lume sa il consume.
Dupa cum aminteam anterior, planta are numeroase beneficii asupra sanatatii, contribuind la combaterea alergiilor, varicelor, ajuta la tratarea bolilor de piele si la imbunatatirea digestiei.
Untisorul reprezinta o sursa importanta de fibre si potasiu, ajutand la scaderea nivelului colesterolului si la reglarea tensiunii arteriale.
De asemenea, consumul de salata de camp ne poate imbunatati starea de spirit, contribuind si la eliminarea toxinelor din organism, la curatarea sangelui si a ficatului.
Sezonul untisorului incepe primavara devreme, in luna martie si se termina in luna mai. Din frunzele de untisor putem pregati salate sau ciorbe, gustul lor fiind asemanator cu cel de mazare, conform gustos.ro
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
In zona Moldovei, este traditie sa se pregateasca salata de untisor in saptamana Pastilor, deoarece ajuta organismul sa se refaca dupa mesele grele de sarbatori. In aceeasi perioada, in zona Transilvaniei, femeile mergeau in zonele in care crestea untisorul si dezgropau cateva plante in locul carora lasau paine si sare. Plantele pe care le smulgeau le dadeau copiilor, pentru a creste puternici si sanatosi.
Exista insa si o serie de contraindicatii in ceea ce priveste consumul acestei plante:
1. Trebuie sa stiti ca odata ce infloreste, untisorul devine toxic, fiind recomandat doar pentru uz extern. Pentru uz intern se recolteaza organele untisorului inainte de a inflori.
2. Tocmai de aceea, este recomandat sa culegeti planta doar daca sunteti siguri ca nu a inflorit inca. Daca nu sunteti siguri, cumparati de la piata.
3. Nu se recomanda persoanelor care sufera de probleme ale tractului intestinal si nici de catre femeile insarcinate sau care alapteaza.