Urzici contraindicații și beneficii. Urzicile sunt unele dintre cele mai bogate plante în substanţe cu efecte benefice uimitoare asupra organismului uman. Ajută la detoxifierea organismului, luptă cu anemia, sporesc energia, au proprietăţi analgezice, sunt bogate în fier şi magneziu, luptă împotriva bacteriilor.
Banala urzică, plantă care se găseşte cu uşurinţă primăvara, este folosită de sute de ani ca plantă medicinală, având multiple efecte benefice pentru organism.
Pe cât este de accesibilă urzica, pe atât este de bogată în minerale şi vitamine. Beneficiile sunt multiple, fie că planta este consumată sub formă de ingredient pentru mâncare, fie că este consumată sub formă de ceai sau tinctură. Sunt numite ”focul vindecător”, deoarece înţeapă şi dau senzaţia de arsură în contact cu pielea.
Copiii pot mânca fără probleme urzici după vârsta de 2 ani. Așadar, conform medicilor nu este indicat să dăm urzici bebelușilor pentru că acestea au un efect diuretic și pot afecta sănătatea celui mic.
Urzici contraindicații și beneficii. O sursă excelentă de proteine
Potrivit specialiştilor, urzicile sunt, în primul rând, o sursă excelentă de proteine, fier sau minerale şi din acest motiv consumul lor este recomandat oricui. ”Este o plantă bogată în fier, siliciu, magneziu şi potasiu. Conţine un număr mare de aminoacizi, este bogată în vitaminele B2, K şi C şi betacaroten. Este indicată pentru detoxifiere şi pentru regenerarea organismului”, spune medicul de familie Radu Bulumac.
Se spune că urzicile fac parte din categoria plantelor care ”schimbă sângele”. Consumate primăvara, după o iarnă în care organismul uman a fost privat de multe dintre substanţele nutritive importante pentru sănătate, urzicile fac minuni. Într-o cură de detoxifiere, urzicile pot fi folosite sub diverse forme, de obişnuita mâncărică de urzici, până la ciorbă de urzici, chifteluţe, supă cremă sau ceai.
Urzici contraindicații și beneficii. Beneficii
Tratează anemia
Datorită conţinutul crescut de fier şi magneziu, urzicile sunt o terapie excelentă şi ieftină pentru anemie. Celor care suferă de anemie, specialiştii le recomandă o cură cu ceai de urzici timp de o lună de zile. Planta are nu doar proprietăţi antianemice, ci şi hemostatice şi remineralizante. Consumul de urzici ajută la întărirea sistemului imunitar.
Urzici contraindicații și beneficii. Scad glicemia şi ameliorează bolile de inimă
Printre afecţiunile pe care consumul de urzici le poate ameliora se numără şi diabetul. Urzicile au proprietatea de a scădea glicemia şi de a preveni diabetul. Medicii le recomandă bolnavilor de diabet să consume suc de urzică proaspătă.
Alergiile şi bolile de inimă sunt alte afecţiuni ameliorate de consumul regulat de urzici. Tensiunea arterială şi tahicardiile pot fi ţinute sub control cu ceai sau tinctură de urzică.
Ceaiul sau pasta de urzică, bune pentru artrită sau gută
Urzicile au proprietăţi antiinflamatoare. Medicii recomandă consumul de ceai de urzică persoanelor care suferă de artrită. Frunzele de urzică, fierte şi amestecate sub formă de pastă pot reduce durerile în artrita reumatoidă sau guta, dacă sunt aplicate pe locurile dureroase.
De asemenea, compresele cu ceai de urzici ajută la cicatrizarea rănilor.
Ceaiul de urzică este considerat tonic, fiind indicat atât femeilor, cât şi bărbaţilor. Potrivit specialiştilor, cu ceai de urzici se creşte concentraţia de testosteron în mod natural şi acest lucru duce la creşterea vitalităţii în cazul bărbaţilor. Ceaiul stimulează lactaţia mamelor şi este recomandat în cazul recuperării energiei după naştere. Ceaiul este recomandat ca tonic femeilor tinere, aflate la începutul menstruţiei, dar şi pentru femeile în vârstă aflate la menopauză
Bune pentru păr
Urzicile sunt recomandate ca tratament împotriva mătreţii şi căderii părului. Aproximativ 1,5 kg de frunze de urzici se pun într-o oală de 5 litri plină cu apă rece şi se fierb. Cu acest amestec specialiştii recomandă spălarea părului de trei ori pe săptămână.
Urzici contraindicații și beneficii. Contraindicații
Consumată în cantități mari, urzicile duc la mărirea coagulabilității sângelui. De asemenea, acestea sunt contraindicate persoanelor cu hipertensiune arterială, ateroscreloză, polipi, adenom testicular, la hemoragie uterină provocată de firboame și mioame. La vârstnici poate agrava tromboflebita, scrie doctoras.ro.
În plus, din cauza acțiunii sale diuretice, consumul prelungit de urzici, poate cauza un dezechilibru electrolitic. Cei care consumă în mod repetat planta de urzică trebuie să aibă grijă ca în dieta lor zilnică să introducă suficient potasiu.
Cercetările de laborator au dovedit că urzica determină contractile uterului, deci femeile gravide ar trebui să se ferească de consumul de urzică.