In articol:
- Motive pentru care e bine să consumi untură de porc
- Cum se face untura de porc?
- Cum se păstrează cel mai bine untura de porc?
- La ce se folosește untura?
- Cornulete fragede cu untură- Rețetă
- Ingrediente pentru aproximativ 50 de bucăti:
- Ingrediente pentru umplutură:
- Mod de preparare
Untură de porc. Grăsimile animale au fost dintotdeauna criticate şi combătute de mare parte din nutriţioniştii care se aflau în căutarea dietei şi stilului de viaţă perfect.
Cu toate astea, untura are proprietăţi benefice nebănuite şi este unul din cele mai sănătoate produse din casele românilor.
Untura este unul din cele mai întâlnite produse din frigiderul românilor, în special în casele acelora care au crescut un porc la curte.
Deși toată lumea ar fi tentată să creadă că acest produs este bogat în grăsimi şi nu face bine organismului, untura de porc s-a dovedit a fi o mană cerească la casa omului.
Citeste si: Adevărul despre ficăţeii de pui. Mare atenţie! Dacă nu faci acest lucru devin toxici
Motive pentru care e bine să consumi untură de porc
Untură de porc. După uleiul de măsline, untura ocupă locul al doilea la capitolul grăsmi monosaturate, considerate a fi cele mai sănătoate tipuri de grăsimi saturate
- Principala grăsime din untură, acidul oleic, asigură un nivel scăzut de depresie
- Este bogată în vitamina D
- Reglează producţia de hormoni în organismul nostru şi aduce echilibru la nivel tiroidian
- Grăsimile găsite în untură pot preveni apariţia cancerului, în specil cancerul la sâni
- Mâncarea gătită cu untură are un gust delicios şi te fereşte de problemele cu colesterolul
Citeste si: Ce este, de fapt, spirulina? Vei fi uimit
Cum se face untura de porc?
Untură de porc. Topește și păstrează untura pe care o aduni de la carnea grasă de porc. O poți folosi în cantități mici la diverse mâncăruri, să le dea un gust mai bun, și la prăjiturile tradiționale cu aluaturi fragede.
Pentru a pregăti untura, poți folosi atât slănina de sub șorici, cât și osânza de pe abdomen sau de pe bucățile mai grase de carne.
Taie cu grijă straturile albe de grăsime, astfel încât să înlături carnea sau șoriciul.
Untură de porc. Spală bine bucățile slănină, taie-le cubulețe potrivite și lasă-le să stea două ore în apă rece.
Se toacă apoi la cuțit sau la mașină și se pun la topit într-o cratiță emailată sau într-un tuci de fontă.
Citeste si: Avertismentul medicilor: Ce ți se poate întâmplă dacă mănânci avocado?
Pune cratița la foc potrivit și lasă slănina să se topească treptat, amestecând din când în când.
După ce a fiert toată grăsimea, se ia cu lingura și se strecoară printr-o sită de metal în alt vas.
Untură de porc. Dacă mai rămân bucăți mici de șorici sau de carne, se strecoară din nou cât este caldă și lichidă, folosind și tifon în strecurătoare, pentru a îndepărta toate resturile.
Untura lichidă trebuie pusă în borcan când este curată și fără reziduuri, altfel va râncezi în câteva zile.
Cum se păstrează cel mai bine untura de porc?
Untura curată și albă ca zăpada se păstrează în vase de lut sau de metal smălțuite sau în borcane legate la gură cu hârtie cerată.
Citeste si: Ce alimente NU trebuie să consume gravidele? Sfaturile unui medic renumit!
Capacele improvizate din hârtie trebuie înțepate din loc în loc cu un cuțit bine ascuțit, să intre puțin aer în borcanul cu untură, scrie libertateapentrufemei.ro.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Recipientele cu untură trebuie păstrate la rece, într-un spațiu bine aerisit și uscat, cum ar fi un beci sau o cămară. În frigider, unde umititatea este ridicată, untura nu va rezista prea mult timp.
La ce se folosește untura?
Untură de porc. Poți folosi untura de porc la orice fel de mâncare pe care o faci și la prăjituri.
Cornulete fragede cu untură- Rețetă
Ingrediente pentru aproximativ 50 de bucăti:
- 250 g untură
- 500 g făină
- 2 linguri zahăr pudră
- 2 linguri otet de vin alb
- 5 linguri apă minerală
- 1 fiola esentă de vanilie
- 150 g zahăr pudră pentru pudrare
Ingrediente pentru umplutură:
- rahat
- gem cu nucă
Mod de preparare
Untură de porc. Intr-un bol se freacă untura cu zahărul, se adaugă apa minerala, otetul si esenta de vanilie. Se cerne făina peste compozitie si se frămantă pană se obtine un aluat potrivit de tare si totodata usor de modelat.
Citeste si: Jumări de porc. Cum se prepară. Ce ingredient le dă un plus de savoare
Se impachetează aluatul in folie alimentară si se dă la rece pentru circa 30-40 min.
Pe blatul de lucru presărat cu făina intindem aluatul in foaie mai groasă sau mai subtire dupa preferinte, conform gustoase.net.
Untură de porc. Aluatul se taie in triunghiuri de aproximativ 2-3 cm. In partea strangă, in coltul triunghiului, se asează umplutura (rahat tăiat cubulete mici sau gem amestecat cu miez de nucă măcinat) si se rulează cornuletul.
Citeste si: Avertismentul profesorului Gheorghe Mencinicopschi: ”În smântână se adaugă, uneori, făină, gelatină, lapte bătut, albuş de ou şi chiar cretă sau gips!”
Se asează cornuletele formate intr-o tava de copt tapetată cu hartie de copt si se coc in cuptorul preincălzit la 180°C, timp de 20-25 minute,pana devin usor rumene la suprafata, apoi se scot si se tăvălesc calde prin zahărul pudră.