In articol:
Untura de porc. Unele dintre cele mai sănătoase tipuri de grăsimi saturate sunt grăsimile monosaturate. Acestea se regăsesc în uleiul de măsline, untura, avocado și anumite tipuri de nuci. După uleiul de măsline, untura de porc ocupă locul al doilea la capitolul grăsmi monosaturate.
Beneficiile unturii de porc
Untura, chiar dacă este produsă din grăsime de porc conține grăsimi sănătoase cunoscute drept grăsimi mononesaturate, care au rolul de a reduce nivelul de colesterol LDL.
Totodată, untura reprezintă, 40% grăsimi saturate, 50% grăsimi mononesaturate și 10% grăsimi polinesaturate. Procentul de grăsimi saturate din untură ajută la descompunerea lentă a grăsimii, reducând riscul de inflamație în organism.
Alte beneficii pentru sănătate ale unturii de porc:
- acidul oleic din compoziția unturii previne depresia sau, în cazul instalării acestia, o diminuează considerabil
- este bogată în vitamina D, care menține nivelurile normale de calciu și fosfor din sânge, favorizează buna funcționare a mușchilor și întărește sistemul imunitar
- reglează producţia de hormoni și asigură sănătatea tiroidei
- previne apariţia cancerului, în special a cancerului mamar
Citeste si: Cum arată buletinul de vot la primul tur de la alegerile prezidențiale 2024- antena3.ro
Citeste si: Cât costă un kg. de şorici în 2021? Preţurile "ireale" în magazine
Totodată, nutriționistul Mihaela Bilic spune despre consumul de grăsime, că: “Ne-au trebuit 50 de ani să ajungem în penibilul punct, noi, ca medici, să spunem: am greşit, nu grăsimea face rău.
Untura de porc- contraindicații
Se știe că, untura de porc poate să și îngrașe și să crească colesterolul, favorizând apariția bolilor cardiovasculare. Dar asta se întâmplă doar dacă este consumată în exces.
Pe de altă parte, untura comercială trece prin procesul de hidrogenare, care creează grăsimi trans artificiale și care pot provoca efecte negative asupra organismului.
Grăsimea trans poate crește riscul unei boli de inimă, atac de cord și accident vascular cerebral.
Tot grăsimea trans poate ridica nivelul de colesterol LDL, provocând inflamații care vor puea duce la întărirea arterelor. În plus grăsimile trans pot îngreuna comunicarea celulelor din corp, ceea ce duce la afectarea funcțiilor sistemului nervos.
Citeste si: Cum arată buletinul de vot la primul tur de la alegerile prezidențiale 2024- antena3.ro
Citeste si: Reţetă piftie de porc sau curcan: Cât usturoi trebuie să pui?
De asemenea, grăsimile care se descompun ușor, mai exct grăsimile oxidate, provoacă radicali liberi care, mai apoi, duc la deteriorarea celulelor. În timp ce, în mod inevitabil avem unii radicali liberi în corpul nostru, ar trebui să reducem aceste molecule dăunătoare pentru a proteja sănătatea și a reduce inflamația.