Close sidebar
Close sidebar

Untura de porc: beneficii şi contraindicaţii

Untura este încă o bună alternativă la ulei, unt și alte grăsimi pentru gătit, fiind folosită la prăjit sau copt pentru diverse preparate. Se spune că untura de porc are o multitudine de beneficii, dar și faptul că ar fi un tip de grăsime nesănătoasă.

Alina Raducu,

Untura de porc: beneficii şi contraindicaţii


DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Untura de porc. Unele dintre cele mai sănătoase tipuri de grăsimi saturate sunt grăsimile monosaturate. Acestea se regăsesc în uleiul de măsline, untura, avocado și anumite tipuri de nuci. După uleiul de măsline, untura de porc ocupă locul al doilea la capitolul grăsmi monosaturate.

Beneficiile unturii de porc

Untura, chiar dacă este produsă din grăsime de porc conține grăsimi sănătoase cunoscute drept grăsimi mononesaturate, care au rolul de a reduce nivelul de colesterol LDL.

Totodată, untura reprezintă, 40% grăsimi saturate, 50% grăsimi mononesaturate și 10% grăsimi polinesaturate. Procentul de grăsimi saturate din untură ajută la descompunerea lentă a grăsimii, reducând riscul de inflamație în organism.

Untura este o sursă bogată în vitamina D, după uleiul de ficat de cod. Astfel că, doar o lingură de untură conține 1.000 UI de vitamina D. De asemenea, vitamina D este o vitamină solubilă în grăsimi, deci necesită acizi grași- inclusiv acizi grași saturați- să fie absorbiți și utilizați în organism.

Alte beneficii pentru sănătate ale unturii de porc:

  • acidul oleic din compoziția unturii previne depresia sau, în cazul instalării acestia, o diminuează considerabil
  • este bogată în vitamina D, care menține nivelurile normale de calciu și fosfor din sânge, favorizează buna funcționare a mușchilor și întărește sistemul imunitar
  • reglează producţia de hormoni și asigură sănătatea tiroidei
  • previne apariţia cancerului, în special a cancerului mamar

Untura de porc: beneficii şi contraindicaţii

Citeste si: Doliu în lumea sportului românesc! Sonia Iovan, campioană olimpică la gimnastică, și-a găsit sfârșitul în Franța- kanald.ro

Citeste si: Loredana Groza a reacționat public după ce a văzut cu cine e Iulia Vântur în vacanță- wowbiz.ro

Citeste si: Un bărbat aflat într-un bar s-a dus la toaletă și nu s-a mai întors. Familia lui a aflat abia după 57 de ani ce s-a întâmplat cu el- antena3.ro

Citeste si: Cât costă un kg. de şorici în 2021? Preţurile "ireale" în magazine

Totodată, nutriționistul Mihaela Bilic spune despre consumul de grăsime, că: “Ne-au trebuit 50 de ani să ajungem în penibilul punct, noi, ca medici, să spunem: am greşit, nu grăsimea face rău. Şi acum ce facem, ne mai trebuie 50 de ani ca oamenii să se întoarcă la slănină? Am falsificat într-un fel, pentru că percepţia consumatorului este că dietetic este sănătos şi e greşit! Mâncarea sănătoasă e aia bogată în grăsime“,

preciza Mihaela Bilic, în cadrul unei emisiuni Tv.

Untura de porc- contraindicații

Se știe că, untura de porc poate să și îngrașe și să crească colesterolul, favorizând apariția bolilor cardiovasculare. Dar asta se întâmplă doar dacă este consumată în exces.

Pe de altă parte, untura comercială trece prin procesul de hidrogenare, care creează grăsimi trans artificiale și care pot provoca  efecte negative asupra organismului.

Grăsimea trans poate crește riscul unei boli de inimă, atac de cord și accident vascular cerebral.

Tot grăsimea trans poate ridica nivelul de colesterol LDL, provocând inflamații care vor puea duce la întărirea arterelor. În plus grăsimile trans pot îngreuna comunicarea celulelor din corp, ceea ce duce la afectarea funcțiilor sistemului nervos.

Citeste si: Adriana Bahmuțeanu a vorbit despre discriminările de care a avut parte din copilărie. Cum le-a depășit vedeta? „Cioara a ajuns în vârful pomului și tu ai rămas cărăuș de ziare.”- kfetele.ro

Citeste si: Horoscop zilnic, 10 septembrie 2024: Zodia care va avea parte de ghinion, situații dificile și emoții puternice- radioimpuls.ro

Citeste si: Un bărbat aflat într-un bar s-a dus la toaletă și nu s-a mai întors. Familia lui a aflat abia după 57 de ani ce s-a întâmplat cu el- antena3.ro

Citeste si: Reţetă piftie de porc sau curcan: Cât usturoi trebuie să pui?

De asemenea, grăsimile care se descompun ușor, mai exct grăsimile oxidate, provoacă radicali liberi care, mai apoi, duc la deteriorarea celulelor. În timp ce, în mod inevitabil avem unii radicali liberi în corpul nostru, ar trebui să reducem aceste molecule dăunătoare pentru a proteja sănătatea și a reduce inflamația.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI