Inițial, ursoaica Gaia a fost condamnată la moarte, decizie venită după ce, în luna aprilie a acestui an, l-a ucis pe Andrea Papi, un tânăr în vârstă de 26 de ani. Cu toate acestea, animalul sălbatic a fost salvat de la eutanasiere ca urmare a unor proteste masive.

Andrea Papi, un entuziast al muntelui și alergării, și-a găsit sfârșitul sfâșiat de ursoaica JJ4, denumirea oficială dată de Protecția Animalelor din Italia, pe data de 6 aprilie 2023, în apropiere de satul său natal.

Citește și: Furtuna Patricia amenință Europa. Mai multe țări se află sub cod roșu și portocaliu

Autoritățile din țara noastră au transmis că se opun ideii de a adăposti animalul sălbatic, chiar și în captivitate, la Sanctuarul de urși de la Zărnești, așa cum li s-a propus.

Ursoaica Gaia nu este dorită în România. „Avem deja prea mulți urși” 

Mircea Fechet, Ministrul Mediului din România, a declarat pentru jurnaliștii de la digi24.ro că România se confruntă cu problema suprapopulării atunci când vine vorba de urși:

„Astăzi, în România, există o problemă reală cu urșii. Există pentru prima dată un studiu care nu e făcut din birouri, un studiu făcut de Universitatea Transilvania, care ne spune și cifra.

În prezent, avem în România aproximativ 8.000

de urși. E o cifră estimativă. Pentru a asigura condiții optime de protejare a speciei de urs și pentru a limita conflictele dintre om și urs, studiul mai spune că o cifră optimă referitoare la cât pot să acomodeze habitatele este de 7.500 maxim”, a declarat Fechet.

Fechet: „Italia se pregătește să trimită în România singurul urs problemă, acel urs care a ucis un om”

De asemenea, ministrul a menționat că România a contactat mai multe țări cu habitate potrivite pentru adăpostirea ursoaicei Gaia, dar și pentru a prelua o parte din urșii din țara noastră. Din nefericire, nimeni nu a acceptat propunerea:

Citește și: O tânără româncă le dă mari bătăi de cap polițiștilor din Italia. Incredibil cum a reușit să jefuiască un italan. Protagonista are doar 18 ani

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

„Italia nu doar că nu a răspuns pozitiv la acea corespondență, dar Italia se pregătește să trimită în România singurul urs problemă, acel urs care a ucis un om în urmă cu câteva săptămâni.

În Italia sunt aproximativ 30 de urși și acum există o procedură administrativă prin care ursul problemă se pregătește să vină în România, ca și cum nu am avea suficienți.

În măsura în care această decizie ține și de Ministerul Mediului, eu cred că România nu ar trebui să primească și alți urși. Deocamdată nu ne-a întrebat nimeni”.

Ursoaica care a omorât un om în Italia, refuzată de autoritățile din România. Andrea a fost sfâșiat de animalul sălbatic. „Avem deja prea mulți urși”

Ursoaica Gaia nu este dorită în România

Citește și: Portarul Gianluigi Buffon se retrage după 28 de sezoane ca fotbalist. A jucat peste 1100 de meciuri

Mai mult, Mircea Fechet le-a vorbit jurnaliștilor și despre necesitatea abordării acestei probleme la nivelul Consiliului European de Mediu, precizând că ideea că exportului de animale poate fi una dintre metodele de conservare a speciilor:

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, despre boala cumplită cu care mama lui s-a confruntat. Ce spune antrenorul despre starea ei de sănătate? „Întotdeauna există riscul să reapară.”- kfetele.ro

Citeste si: Suma colosală încasată de România la EURO 2024. Care sunt echipele de club din România care vor primi bani de la UEFA- radioimpuls.ro

„Vreau să pun din nou pe masa Consiliului European de Mediu și această problemă a urșilor. Cred că una dintre metode pentru a conserva specia este și de a exporta animale.

Ursul comportă anumite probleme pe care le poate genera. Sunt convins că fiecare stat membru se gândește înainte de toate la siguranța populației”.

Ce se va întâmpla cu Gaia? Ursoaica a ucis un tânăr în vârstă de 26 de ani

În ciuda opoziției exprimate de ministrul Mediului din România, o organizație dedicată protecției drepturilor omului a anunțat că a alocat un spațiu într-un sanctuar pentru urși din țara noastră, destinație pentru Gaia:

„Nu mai există niciun motiv pentru a întârzia transferul lui JJ4 (numele oficial al ursoaicei) către un refugiu sigur și autorizat din România”, a afirmat Massimo Vitturi, purtător de cuvânt al LAV, organizația care s-a oferit să plătească pentru transportul animalului sălbatic în România.

În acest context plin de tensiune, rămâne să descoperim care va fi hotărârea definitivă a autorităților cu privire la viitorul ursoaicei Gaia.

Citește și: VIDEO- O șicanare în trafic a condus la o bătaie în plină stradă. Autoarea, o șoferiță din Arad


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si