In articol:
Un senator american a cerut o anchetă guvernamentală cu privire la impactul asupra securității naționale al importurilor de usturoi din China.
Citește și: VIDEO- Crăciunul bunicilor din azile. Cum sărbătoresc bătrânii Nașterea Domnului?
El a invocat, între altele, metodele de producție insalubre, conform BBC News.
China este cel mai mare exportator mondial de usturoi proaspăt și răcit, iar SUA este un consumator major. Dar comerțul cu ustoroi din China este controversat de mulți ani.
Usturoiul din China, o problemă de sănătate națională
În scrisoarea sa, senatorul Scott se referă la preocupările legate de sănătate. El amintește de „o preocupare severă de sănătate publică cu privire la calitatea și siguranța usturoiului cultivat în țări străine – mai ales, usturoiul cultivat în China comunistă”.
Senatorul SUA se referă la practici „bine documentate” în videoclipuri online, bloguri de gătit și documentare, cu privire la cultivarea usturoiului în canalizare.
El a cerut Departamentului de Comerț să ia măsuri pentru investigarea impactului acestor importuri asupra securității SUA.
Senatorul Scott argumentează: „Siguranța și securitatea alimentară este o urgență existențială care reprezintă amenințări grave la adresa securității noastre naționale, a sănătății publice și a prosperității economice”.
Biroul pentru Știință și Societate de la Universitatea McGill din Quebec, care încearcă să popularizeze și să explice problemele științifice, spune că „nu există dovezi” că apele uzate sunt folosite ca îngrășământ pentru cultivarea usturoiului în China.
Cum recunoști usturoiul din China?
Spre deosebire de usturoiul românesc, cu un miros specific, de dimensiuni potrivite si cu o multime de efecte benefice asupra organismului uman, usturoiul chinezesc reprezinta un mare pericol pentru sanatate.
Usturoiul din China poate contine substante toxice, daunatoare sistemului respirator si sistemului nervos.
El poate fi recunoscut după mărimea neobișnuită, după lipsa mustăților specifice usturoiului local și după faptul că este tare și are un gust fără arome.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Un tanar agricultor din zona Sibiului dezvaluie cum recunosti usturoiul chinezesc de cel romanesc.
„În primul rând, vă uitați la coadă. Coada usturoiului ar trebui să fie moale, unde se unește cu căpățâna usturoiului, trebuie să fie moale, maleabilă. Dacă este tare, osoasă, nu este bun. Și prin miros se poate deosebi. Usturoiul românesc are un miros specific plăcut, pe când cel de import miroase mai mult a parfum decât a usturoi. Se mai recunoaște și prin formă, dar asta nu știu dacă poate oricine să deosebească".
Mare atentie atunci cand cumparati usturoi adus din China. Poate fi toxic pentru organism.
Fermierii chinezi obisnuiesc sa stropeasca recoltele cu substante care in alte tari sunt interzise. Pamantul pe care creste usturoiul contine de cele mai multe ori metale grele, periculoase pentru sanatate, precum arsenic si cadmiu.