Stefan Constantinescu, agent imobiliar:" Acesta este holul de intrare, unde se poate pune un cuier. Aici este o bucatarie unde cei care au cumparat aceasta casa au optat pentru o bucatarie deschisa, open space."
Asa arata una dintre sutele de case nou-noute ce se ridica la 5 kilometri de Capitala, in Tunari. Pe 200 de metri patrati utili, dezvoltatorul a ridicat un duplex, separat cu perete de caramida.
SIStefan Constantinescu, agent imobiliar: "Concuram, in ochii clientului, pentru un apartament de 3 camere, echivalentul acelor bani, 75-80 de mii, el poate sa ia un apartament in oras. Noi ii oferim o casa nou-nouta, de 4 camere."
Finisajele, incluse in pret, sunt alese de fiecare client in parte. Din living se iese direct in curte, una nu foarte spatioasa.
Stefan Constantinescu, agent imobiliar: "Are o terasa si o bucatica suficienta de curte pentru un gratar cu prietenii, sambata-duminica."
Cine viseaza la petreceri ca in filmele americane trebuie sa scoata mai multi bani din portofel, pentru ca o curte mai mare inseamna si o casa asijderea. Dar, pentru targetul dezvoltatorilor, adica tinerii din multinationale, mai importante sunt linistea si timpul petrecut pana la serviciu.
Marius Lulea, dezvoltator imobiliar: "Exista o artera spre Balotesti, una dintre Stefanesti, cu benzi largi, Pipera la fel, DN1."
Deloc de neglijat este si siguranta copiilor. In comunitatile formate in aceste suburbii, pustii se joaca nestingheriti pe strada, pentru ca traficul este extrem de redus si nimeni nu merge cu viteza.
Nici n-apuci bine sa intri pe soseaua care duce spre Tunari, ca deja esti intampinat de anunturi imobiliare. De altfel, intreg orasul este un urias complex residential, si asta se vede in demografie: in doar cativa ani populatia a crescut de la 3.000 la 10.000 de locuitori.
Trei sferturi dintre proprietari sunt la prima achizitie imobiliara si apeleaza, aproape exclusiv, la creditul "Prima Casa". E cea mai sigura varianta, spun economistii.
Ion Radu Zilisteanu, economist: "Achizitia unei case nu o faci de multe ori in viata. Chiar exista o statistica dupa 1990, ca romanii se mutau, in medie, de 0,9 ori in viata."
Asadar, este de asteptat ca astfel de zone sa se dezvolte si mai puternic in urmatorii ani. Si nu doar la nivelul Bucurestiului, si alte orase mari din tara incep sa fie parasite de tineri, care prefera sa se mute la cativa kilometri distanta, dar in confortul propriei case.