Close sidebar
Close sidebar

Vaccinarea animalelor de companie. Ce trebuie să știi despre reacțiile adverese

Când iei acasă un cățel sau o pisică primul lucru pe care trebuie să îl știi este că ele nu au nevoie doar de iubire și îngrijire, ci și de responsabilitate din partea ta. Iar deparazitarea și vaccinarea sunt primele măsuri pe care trebuie să le iei atunci când iei în grijă un animal de companie.

Georgiana Balaban,

Vaccinarea animalelor de companie. Ce trebuie să știi despre reacțiile advere

[Sursa foto: Captură KANAL D]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Primul drum pe care trebuie să îl faci cu un cățeluș sau o pisicuță este la medicul veterinar. Mai ales dacă le iei de pe stradă sau dacă par că sunt într-o stare precară, poți găsi un veterinar non stop Bucuresti. Acesta va examina animalul și iți va recomanda o schemă de deparazitare și vaccinare, care sunt extrem de importante pentru a avea un blănos sănătos. Pentru a te asigura că ești bine informat, asigura-te că veterinarul iți spune totul și despre reactii adverse de la vaccinul de caini si pisici.

Citeste si: Onur Tuna, fascinantul Dr. Ferman Eryiğit, din serialul „Doctorul minune”: „Mă trezesc devreme, la 5.30, meditez și compun muzică!”

Diferența între reacții normale și cele anormale după vaccinarea câinelui sau a pisicii

Reacțiile considerate normale după un vaccin administrat animalutului tău sunt durere la locul înțepăturii, temperatura ușor ridicată, stare de letargie, inapetență, lipsa dorinței de a se juca sau de a ieși la plimbare.

Aceste reacții pot dura și câteva zile, deci nu aveți motive de îngrijorare. Totuși, mai ales dacă sunteți "începători" în viață cu un blănos acasă, asigurați-vă că știți diferență intre reacțiile normale și cele care ar trebui să vă trimiță de urgență înapoi la veterinar.

Reacțiile adverse grave ar putea avea nevoie de tratament urgent

Unele reacții post vaccin ar putea fi chiar periculoase pentru animal, desi apar extrem de rar.

Este, însă, important să iei imediat măsuri dacă în primele ore după vaccin apar voma/diaree, umflarea feței, urticarie, leșinuri sau respirație greoaie. Veterinarul va ști ce are de făcut în cazul reacțiilor alergice.

Citeste si: Gala Oscar 2021. Lista nominalizărilor la Premiile Academiei Americane de Film

Citeste si: Iasmina este adolescenta din Iași, care și-ar fi pus capăt zilelor după o ceartă cu părinții. Verișorul tinerei face declarații cutremurătoare: „A fost pedepsită”- kanald.ro

Citeste si: Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22 de ani! Tânăra a fost găsită fără suflare în locuința familiei sale. Cei care au cunoscut-o sunt în stare de șoc- wowbiz.ro

Citeste si: O femeie și-a drogat fetița de un an ca să câștige mai mulți urmăritori pe TikTok. Fetița a fost operată degeaba pe creier de două ori- antena3.ro

Reacțiile severe sunt foarte rare, însă pot fi semnalate de inflamații severe pe țoață suprafață corpului, dificultăți la respirație, colaps sau tremurat de tipul epilepsiei.

Ce măsuri se impun la animalele cu reacții adverse severe la vaccin, in cazul unei scheme incomplete

Decizia de a vaccina un animal care a înregistrat reacții adverse acute post-vaccin se va lua împreună cu veterinarul, în funcție de starea de sănătate, de istoricul vaccinurilor, de nivelul de anticorpi stabilit prin teste specifice, de riscul de a contracta bolile pentru care se administrează vaccinuri.

La animalele cu istoric de reacții adverse moderate și acute se poate administra, înaintea vaccinului, o doză de antihistaminic, spun specialiștii. La animalele cu reacții care au avut nevoie de tratament medical se poate administra înainte de vaccinare o doză dintr-un corticosteroid antiinflamator.

Citeste si: Lista câștigătorilor la Oscar: „Nomadland” cel mai bun film. Ce s-a întâmplat cu filmul românesc „colectiv”?

Animalele cu reacții adverse anafilactice nu ar trebui să fie revaccinați, decât dacă este neapărat necesar și cu condiția să poată fi monitorizați mai multe ore după administrare.

De ce apar reactiile adverse la vaccinuri

Căinii și pisicile se vaccinează împotrivă unor boli care le pot fi fatale, dacă nu sunt imunizați. Vaccinurile înseamnă administrarea unei cantități infime de virus, astfel încât sistemul imunitar al animalelor să creeze anticorpi. Exact că în medicină umană, unele vaccinuri se administrează într-o singură doză, altele au nevoie de administrări multiple; beneficiile vaccinării depășesc cu mult riscurile apariției unor efecte secundare.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: O femeie și-a drogat fetița de un an ca să câștige mai mulți urmăritori pe TikTok. Fetița a fost operată degeaba pe creier de două ori- antena3.ro

Citeste si: CITEȘTE: Cine este Bibi sau Bianca Mihaela Lixandru, tânăra artistă care a cucerit Youtube-ul românesc cu piesa „Fetele pe balans”

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI