Coordonatorul Grupului de Vaccinologie al Societăţii Naţionale de Medicină a Familiei, dr. Gindrovel Dumitra, a oferit mai multe declarații pentru News.ro, în privința modalității de administrare a vaccinului antigripal. Anul acesta, vor exista anumite schimbări.

„În primul rând, vaccinul gripal va putea fi procurat de către fiecare pacient în parte de la farmacie, pe baza unei prescripţii emise de către medicul de familie.

Şi, un element foarte important, această prescripţie este una electronică, lucru care atrage faptul că doar pacienţii asiguraţi vor beneficia de această prescripţie.

Vaccinul antigripal va fi ridicat direct de la farmacie. Cine îl va primi gratuit  sau compensat

Vaccinul antigripal va fi ridicat direct de la farmacie. Cine îl va primi gratuit sau compensat

[Sursa foto: PixaBay]

Practic orice pacient care are o boală cronică sau se încadrează în grupele la risc definite de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi de către Ministerul Sănătăţii poate beneficia începând cu luna septembrie, octombrie,depinde când va intra în vigoare această Hotărâre de Guvern, de o prescripţie electronică, merge la farmacie, îşi ridică vaccinul, şi un aspect foarte important, este că acesta se va întoarce cât se poate de repede în cabinetul medicului de familie sau în cabinetul unui medic vaccinator astfel încât acesta să fie administrat pentru a respecta lanţul de frig.

Acesta a făcut o remarcă pentru pacienții care nu merg cu vaccinul direct la medicul de familie. Ei „ trebuie să aibă o poşetuţă izotermă, împreună cu o baterie îngheţată, să îl transporte, să îl ţină în frigider la o temperatură de 2-8 grade Celsius, şi după aceea să-l transporte din nou la medicul de familie în aceleaşi condiţii.

Practic, pacientul este responsabilizat, în ceea ce priveşte păstrarea lanţului de frig, astfel încât să ne asigurăm că produsul respectiv este eficace în continuare”.  

Cine va trebui să plătească și cine îl va primi gratuit?

,,Există unele grupe definite de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii, şi acestea sunt foarte clare în acest moment, vorbim despre copiii cu vârsta cuprinsă între 6 luni şi 5 ani, vorbim despre gravide, despre personalul medical precum şi personalul de îngrijire, de orice persoană cu vârsta de peste 65 de ani indiferent dacă

are sau nu boli cronice, precum şi persoanele care nu fac parte din aceste grupe pe care le-am enumerat dar care au boli cronice.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Au plătit 4.400 de euro pe o vacanță de lux, în Egipt, dar realitatea arăta complet diferit față de poze: Am avut un șoc- antena3.ro

Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro

Iar bolile cronice vor fi enumerate în Ordinul de Ministru care urmează să apară astfel încât să acopere într-adevăr populaţia care se află la risc pentru a nu dezvolta forme severe de boală ”, a explicat Dr. Gindrovel Dumitra.

În ceea ce privește achiziționarea vaccinurilor gripale, ele nu vor mai fi cumpărate direct de la Ministerul Sănătății. Acestea se vor procupa printr-un mecanism existent și în alte state europene, de compensare directă. 

Nu vor plăti nimic grupele la risc. De asemenea, cei cu vârsta între 50-65 ani care nu au boli cronice vor primi compensare de 50%.

Citește și: Crește numărul infecțiilor respiratorii. INSP a publicat raportul privind cazurile de gripă în perioada 6-12 februarie

„Este vorba despre acele vaccinuri gripale care se cumpărau în trecut în fiecare an, acestea nu se mai cumpără de către Ministerul Sănătăţii, ci vor fi procurate printr-un alt mecanism, este un mecanism consacrat în străinătate, este un mecanism bazat pe rambursare, de fapt este o compensare

directă, conform Hotărârii de Guvern vor exista grupe la risc pe care le-am enumerat puţin mai devreme care vor avea o compensare 100%, deci nu vor plăti niciun leu pe vaccin în farmacie, şi va exista o grupă la risc a persoanelor între 50 şi 65 de ani care nu au boli cronice şi care vor beneficia de vaccinul compensat 50%.

Când trebuie cerută prescripția?

Care este procedura în cazul pacienților cu boli cronice, dar și în cazul celor care nu suferă de boli cronice, și care nu ajung la medicul de familie în fiecare lună?

Vaccinul antigripal va fi ridicat direct de la farmacie. Cine îl va primi gratuit  sau compensat

Vaccinul antigripal va fi ridicat direct de la farmacie. Cine îl va primi gratuit sau compensat

[Sursa foto: PixaBay]

,,Dacă vorbim despre grupele la risc şi de pacienţi care au anumite boli cronice, începând cu luna septembrie octombrie, fiecare pacient care se prezintă pentru prescripţia lunară va putea să beneficieze şi de prescripţia electronică pentru vaccin.

Citeste si: Motivul pentru care Andreea Mantea a apărut umflată la față în ultimele zile, pe micile ecrane. Vedeta TV le spune urmăritorilor ce s-a întâmplat cu ea. „Tremur de durere. Iau foarte multe pastile.”- kfetele.ro

Citeste si: Justin Baldoni îi dă în judecată pe Blake Lively și Ryan Reynolds. Despăgubiri uriașe pe care regizorul le cere de la cei doi soți- radioimpuls.ro

Citeste si: Judecătorii au motivat de ce l-au lăsat pe Iohannis fără două case. ANAF: Se vor face demersuri pentru recuperarea "fructelor neculese"- antena3.ro

Cei care nu au boli cronice şi care nu au au să spunem motiv pentru a se prezenta la medicul de familie îşi pot face o programare în prealabil şi pot să vină în perioada de dinainte de debutul sezonului gripal, aici vorbind de perioada începând cu luna septembrie pentru cei care au nevoie de două doze, pentru că copiii care au vârsta sub 9 ani vor trebui să primească două doze atunci când se administrează prima dată în viaţă, iar în cazul celor cu vârsta de peste 9 ani din octombrie, chiar a doua jumătate a lunii, astfel încât perioada de protecţie oferită de vaccinare să se extindă cât mai mult înspre primăvară, moment în care în România poate să apară un număr foarte mare de cazuri.

Mai este încă un element foarte important, faptul că nu doar medicul de familie va fi capabil să prescrie această reţetă, ci şi orie alt medic care să spunem are această competenţă, dau un exemplu, în cazul pacienţilir cu anumite boli respiratorii cronice, boala pulmonară obstructivă cronică, astm bronşic, ei bine, şi medicul pneumolog va putea să prescrie reţeta pentru vaccinul gripal sau pentru cel pneumococic, astfel încât să simplificăm acest parcurs, accesul pacientului la aceste vaccinuri”, a explicat pentru News.ro Dr. Gindrovel Dumitra, coordonatorul Grupului de Vaccinologie al Societăţii Naţionale de Medicină a Familiei.

Citește și: VIDEO- Cum ne protejăm copiii de infecții? Dr. Adrian Marinescu: „Vaccinarea e metoda cea mai bună de a preveni boala”



Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si