Specialiștii au detectat primul val de praf saharian  din 2023 în Europa. Administratorii Serviciului european Copernicus de monitorizare a atmosferei au lansat anunțul în ceea ce-i privește pe români.

Citește și: Anunțul ANM în România: Posibile „ploi roșii” în următoarele zile

Conform primelor informații, a fost detectată o importantă cantitate de praf saharian în Europa. Sănătatea oamenilor poate fi afectată de prezența lui, dar totodată și producția de energie solară.

Cât de afectată va fi România de valul de praf saharian

Cercetătorii au anunțat că este posibil ca primul val de praf saharian din 2023 să ajungă în centrul și estul Europei zilele acestea. Specialiștii din cadrul programului Copernicus au ajuns la concluzia că acesta ar veni din Africa de Nord.

Citește și: Peisaj marțian, nor de praf saharian

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Valul de praf a ajuns în Peninsula Iberică și va afecta curând și Franța. Cercetătorul Mark Parrington este de părere că aerul de la nivelul solului va fi influențat în mod negativ, mai ales în Spania și Portugalia.

„Efectul tipic este un cer roşu sau portocaliu, dar există şi potenţialul de a influenţa negativ calitatea aerului la nivelul solului, mai ales în Portugalia şi Spania”, a declarat Mark Parrington, unul dintre cercetători.

Țara noastră a fost lovită de un nor de praf saharian și în august 2022. Masa de aer cu particule a traversat zona Moldovei și sudul României. Anunțul a fost făcut atunci de Administrația Națională de Meteorologie (ANM).

Citește și: Vânt puternic în întreaga țară. Mai mulți copaci doborâți în Capitală

Nu a fost singurul episod de acest fel. În luna septembrie 2022, un alt nor a trecut pese România. Oamenii trebuie să fie atenți, asta pentru că praful poate afecta sănătatea organismului uman.

Citește și: ATENȚIONARE METEOROLOGICĂ: Cod Galben de vijelii și grindină. Județele vizate


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si