Valentin Uritescu a fost racolat de Securitate la inceputul anilor '60, pe vremea cand era student la „Teatru si Film”. Actorul a dezvaluit ca timp de doi ani a fost nevoit sa dea note informative despre colegii lui de facultate si mai ales despre grupul din care facea parte celebra Stela Popescu. Uritescu povesteste ca a fost luat cu forta si interogat timp de mai multe ore pentru ca mintise la inscrierea in facultate: in fisa de inscriere, el scrisese ca tatal lui este membru al PCR, insa acesta renuntase de cativa ani la aceasta calitate.

In aceste conditii, securistii l-au amenintat ca va fi exmatriculat din facultate, daca nu semneaza un angajament pentru urmatorii doi ani.
Stela Popescu, o amenintare pentru sistemul comunist

„- Tov. Uritescu, ceea ce-ai facut e un lucru atat de grav incat am putea nici sa nu mai stam la discutii. Am aflat insa ca esti un student talentat, asa ca vrem sa-ti mai oferim o sansa. Daca accepti sa devii un aparator al societatii socialiste, in sensul ca ne raportezi orice afli contra sistemului de la colegii tai, atunci ramai student al Facultatii de Teatru. Altfel...
- Ce trebuie sa fac?, am zis, hotarat sa fac orice, numai sa nu fiu exclus din facultate.
- Un lucru foarte simplu: sa fii vigilent si sa ne anunti cand un dusman al poporului isi da in vileag orientarile. O sa trebuiasca sa-ti iei un pseudonim sub care sa ne dai niste... note informative pe parcursul perioadei cat o sa fii student.

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

- Fara sa stau pe ganduri, am raspuns:
- Sunt de acord.
- Trebuie sa-ti iei un nume
- Pofitm?
- Un nume cu care sa semnezi notele informative.
- Paul Gavrilescu, am zis, spunand ce-mi trece prin minte.”

, povesteste Uritescu in cartea „Sa ai grija de cel bun din tine”.
Camelia Zorlescu, una dintre preferatele lui Sergiu Nicolaescu, a facut parte din grupul Stelei Popescu

Ulterior, actorul a marturisit ca, dupa ce si-a revenit din soc, si-a dat seama ca a facut o uriasa greseala, devenind „turnator”. Situatia lui era, insa, fara iesire. „Dar cum voi proceda in cazul in care-l voi surprinde pe vreunul dintre colegii mei ca vorbea importiva regimului? Il voi turna sau nu?”, se intreba Valentin Uritescu.
Hary Baranga a parasit tara dupa ce a terminat facultatea

Actorul povesteste ca agentii securitatii pareau sa fie la curent cu tot ce se intampla in facultate, semn ca mai existau „colaboratori” in randul studentilor. Acestia pareau extrem de interesati de grupul studentilor bucuresteni din ultimul an, din care facea parte Stela Popescu, Hary Baranga (fiul dramaturgului roman de origine evreiasca Ioan Aurel Baranga – membru al Comitetului Central al PCR), Camelia Zorlescu sau Oana Diamandi.
Valentin Uritescu a colaborat cu Securitatea sub amenintare

„...Dumneata esti un ochi care, vigilent, sta deschis pentru ca nu cumva dusmanul sa puna ceva la cale si noi sa nu fim pregatiti. Incearca sa te apropii de grupul urmatorilor: Doru Popescu, Hary Baranga, Camelia Zorlescu, Stela Popescu, Oana Diamandi.
- Tov ofiter, astia sunt in anul patru si nu... Eu vin de la tara, nu se uita ei la mine. Cum sa intru in anturajul lor?
- Am zis sa incerci.
Uite, de exemplu, cand iti vine cate un pachet de acasa, cu carnati, tuica si prajituri, stii dumneata, tarie ca aia careia i-ati dat foc pe pervazul ferestrei acum catva timp. Invita-l si pe Doru Popescu ori pe Dodu Catalin, colegul tau, chiar daca nu stau la camin. O sa fie incantati sa vina la agapa, si-acolo, poate o sa-si dea drumul.
Eram socat de ce auzeam. Stiu tot, din moment ce sunt la curent si cu pachetele primite de acasa si cu bauta tinuta in camera lui Sandu Simionica si a lui Mitica Iancu, mi-am zis”,
a mai scris Valentin Uritescu.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si