Vara astronomică 2020 începe azi. Tradiţii pentru Solstițiul de Vară
Vara astronomică 2020 începe astăzi. Vă prezentăm o serie de tradiţii pentru Solstițiul de Vară 2020. Ce trebuie să facă fetele pentru a-şi visa ursitul?
Vara astronomică 2020. Solstițiul de Vară 2020. Astăzi este și cea mai lungă zi din an. Considerat începutul verii astronomice, Solstițiu de vară este prilej de sărbătoare în anumite zone, unde încă se ține cont de multe obiceiuri și susperstiții legate de acest eveniment.
Se consideră că energia solstițiului este energie a pasiunii, vitalității, creativității și belșugului.
Tot această zi era și o ocazie de găsire și folosire a apei magice, iar îmbăierea în lacuri sau râuri avea un efect curativ și constituia, de asemenea, un ritual de renaștere.
În unele zone, spălatul cu roua adunată în ajunul solstițiului constituia o practică magică de frumusețe, iar în altele, îmbăierea în apa cu ierburi din noaptea solstițiului era o cură de refacere a sănătății și vigorii.
Coronițele de Sânziene lăsate afară noaptea puteau, în tradiția românească, să asigure fetele că vor face nunta în vară, cu condiția ca a doua zi, dimineața, să fie găsite acoperite cu rouă.
Solstițiu de vară are loc, de obicei în jurul datei de 21 iunie. Acesta este momentul când, în emisfera nordică are loc începutul verii astronomice.
Solstițiul de vară este și cea mai lungă zi din an, mai exact 15 ore și 32 de minute, iar durata nopții este de doar 8 ore și 28 de minute.
Solstițiu de vară 2020 Solstițiul de vară 2020 este pe 21 iunie la ora 00:44.Vara astronomică 2020. Solstițiul de Vară 2020. Solstițiul este posibil doar datorită înclinației axei terestre, care determină alternanța anotimpurilor. În cele două momente ale anului unghiul făcut de razele soarelui cu orizontul este cel mai mare pe timp de vară sau cel mai mic pe timp de iarnă.
Variația acestui unghi în cursul anului se explică prin faptul că axa de rotație a Pământului nu este perpendiculară pe orbita lui.Anual, sunt două solstiții, așa cum există două echinocții: solstițiul de vară și cel de iarnă și ambele fenomene se produc simultan pe Pământ. Amândouă se produc, însă în două emisfere diferite. După momentul Solstiţiului de vară, când este cea mai lungă zi din an, durata zilei va începe sa scadă, iar a nopţii să crească, timp de 6 luni, până la 21 decembrie, momentul solstiţiului de iarnă. În emisfera sudică a Pământului fenomenul se derulează exact invers.
Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Tradiții și superstiții legate de Solstițiu de vară În România, Solstițiul de vară este asociat și cu sărbătoarea Sânzienelor, cunoscută în popor şi ca Drăgaica, celebrată pe 24 iunie. Asociate la rândul lor sărbătorii creştine a Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul, Sânzienele îşi au originea într-un străvechi cult solar şi, în anumite regiuni, poartă şi numele de ”Cap de vară”.
Începutul verii astronomice este, totodată și momentul în care sânzienele sau ielele bune încep să umble pe pământ și-n văzduh. Se crede că, în mod normal, ele aduc belșug și contribuie la crearea și închegarea relațiilor amoroase. Asta dacă sunt cinstite cum se cuvine. Tot atunci este și noaptea când fetele își visează alesul.
În popor există încă credința potrivit căreia, energia solstițiului de vară are darul de a îndeplini dorințele ori aspirațiile care, aparent, sunt imposibile. Se spune că, datorită puterilor magice ale focului de solstițiu sunt alungați demonii și spiritele rele.
Citeste si: Astazi e cea mai lunga zi din an! Traditiile si superstitiile legate de solstitiul de vara
Vara astronomică 2020. Solstițiul de Vară 2020. Încă din vechime, se credea că îmbăierea în lacuri sau râuri avea un efect curativ, dar constituia şi un ritual de renaştere. În unele regiuni, spălatul cu roua adunată în ajunul solstiţiului reprezenta o practică magică de frumuseţe, iar în altele, îmbăierea în apa cu ierburi din noaptea solstiţiului reprezenta o cură de refacere a sănătăţii şi vigorii.
Solstițiul de vară, sărbătorit încă din antichitate În vechime, solstiţiul de vară era folosit pentru a calcula momentele importante privind muncile agricole. De asemenea, era o perioadă foarte populară din an pentru a organiza nunţi. Totodată, în China antică, solstiţiul de vară era asociat cu energiile feminine: yin. Atunci se celebra Pământul, feminitatea, fiind o sărbătoare complementară solstiţiului de iarnă, asociat cu raiul, masculinitatea şi energiile yang. De asemenea, în vechea Galie se sărbătorea Eponea, zeiţa fertilităţii şi protectoarea cailor, în timp ce în zonele populate de triburile germane, slave şi celtice se aprindeau focuri uriaşe. Băştinaşii din America de Nord aveau diverse ritualuri prin care sărbătoreau Soarele, cu dansuri şi post alimentar.
Crestinii din Romania sarbatoresc in fiecare an pe 24 iunie Sanzienele. In popor, se credea ca noaptea care preceda ziua de Sanziene este una magica in care toate minunile sunt posibile. Tot in aceasta noapte atat fortele binelui cat si cele ale raului ating apogeul. Crestinii din Moldova se roaga in aceasta zi la moastele Sfantului Ioan cel Nou de la Suceava, sperand ca astfel vor scapa de necazuri, suferinte dar si de boli.
Numele de Sanziene provine de la zeita romana Santa Diana, patroana vanatorilor si a padurilor. Totusi, Sanzienele sunt cunoscute si sub alte nume precum: Frumoasele, Zanele sau Dragaicele (aceasta denumire este folosita in special in sudul tarii). Semnificatia acestei sarbatori este una a iubirii si a fertilitatii.
Conform credintei populare, in noaptea de 23 spre 24 iunie, cerurile se deschid iar Sanzienele incep sa danseze. Aceasta sarbatoare este una a Soarelui, a dragostei dar si a poftei de viata.
Vara astronomică 2020. Solstițiul de Vară 2020. Daca ar fi sa ne luam dupa legende, acestea spun ca sanziene sunt niste fiinte foarte frumoase care traiesc pe campii sau in paduri. Acestea se prin in hora si confera florilor sau buruienilor intrebuintari deosebite. Plantele devin de leac, care sa ajute oamenii sa amelioreze sau sa vindece toate bolile. Mai mult, in noaptea aceasta, Zanele zboara prin aer sau umbla pe pamant, canta si impart rod holdelor, femeilor casatorite si contribuie la inmultirea animalelor si a pasarilor. Iar daca toate acestea nu sunt de ajuns, Sanzienele tamaduiesc bolnavii si apara semanaturile de grindina.
Citeste si: Fostul fotbalist Nicolae Oaidă, câștigător al Cupei României, a murit- radioimpuls.ro
Exista superstitia conform careia persoanele care nu le sarbatoresc corespunzator aceasta zi vor ajunge sa supere Sanziene. Acestea se razbuna pe femeile care nu sarbatoresc aceasta celebrare, pocindu-le gura. Totusi, nici barbatii nu scapa usor. Cei care au jurat stramb sau au facut unele fapte rele vor suferi pedepse ingrozitoare.
In unele regiuni din tara inca se tine traditia de Sanziene, cand fetele mari culeg flori de sanziene de pe camp si le impletesc cununi. Mai apoi, fetele le arunca peste case coronitele. Iar daca acestea se lovesc sau ajung sa se aghete de horm, acest lucru inseamna ca urmeaza o cununie in cel mai scurt timp. In zorii zilei de 24 iulie baietii se aduna in cete si bat satele in lung si in lat cu flori de sanziene la palarii.
Vara astronomică 2020. Solstițiul de Vară 2020. Tot în această zi se alege Dragaica. Aceasta este aleasa dintr-un grup de sapte fete. Aleasa trebuie sa fie cea mai cuminte, cea mai frumoasa, dar si cu cea mai buna inima dintre toate. Dupa ce fata este aleasa, aceasta este impodobita cu spice de grau in timp ce restul tinerelor se imbraca in alb. Mai apoi, alaiul porneste prin sat. La rascruri de drumuri fetele fac o hora si incep sa cante voioase.
În plus, pentru a-şi visa ursitul, fetele nemăritate îşi pun în noaptea de 23 spre 24 iunie flori de sânziene sub pernă. Cel pe care îl vor visa este, aşadar, cel cu care se vor căsători.