In articol:
- Ce este indemnizația de solidaritate
- Ce valoare are indemnizația de solidaritate
- Măsuri de sprijin și pentru viitorii pensionari cu handicap
Ce este indemnizația de solidaritate
Ce este indemnizația de solidaritate? Guvernul a adoptat azi o decizie care vizează indemnizațiile pentru completarea veniturilor persoanelor care au lucrat în condiții cu handicap.
Citește și: Cu cât cresc pensiile de la 1 ianuarie 2025. Anunțul oficial al ministrului Muncii
Nu intră în categoria celor ajutați suplimentari decât pensionarii cu handicap greu care au și calitatea de pensionari pe limită de vârstă.
"Guvernul României a aprobat, prin ordonanță de urgență, modificarea și completarea Legii 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, prin care se introduce, începând de la data de 1 ianuarie 2025 o indemnizație lunară de solidaritate pentru persoanele cu handicap vizual grav, handicap grav și handicap accentuat care au și calitatea
Ce valoare are indemnizația de solidaritate
Cuantumul indemnizației de solidaritate va fi stabilit prin raportare la cuantumul pensiei pentru limită de vârstă aflat în plată, deci diferă de la caz la caz.
Indemnizația de solidaritate va fi majorat anual în luna ianuarie cu procentul de majorare al indicatorului social de referință ISR, la care se adaugă 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut.
Măsuri de sprijin și pentru viitorii pensionari cu handicap
Actul normativ elaborat de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale și aprobat de Guvern în ședința de astăzi prevede și acordarea unui punct de sprijin pentru persoanele cu handicap vizual grav, pentru persoanele cu handicap grav și handicap accentuat care după data de 1 ianuarie 2025 vor dobândi calitatea de pensionar.
Astfel, un punct de sprijin pentru fiecare an de stagiu de cotizare contributiv realizat în condiții de handicap vizual grav și handicap grav- 0,5 puncte de sprijin pentru fiecare an de stagiu de
Valoarea acestui punct de sprijin reprezintă 0,125 din acel indice de referință ISR. Noile prestații sociale vor fi acordate de către Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială, pe baza informațiilor furnizate de Casa Națională de Pensii Publice.
Pentru a consolida incluziunea persoanelor cu dizabilități, actul normativ aprobat de Guvern instituie obligația angajatorilor de a dovedi că au solicitat sprijinul organizațiilor reprezentative pentru încadrarea în muncă a persoanelor cu dizabilități.