Close sidebar
Close sidebar

Veste bună despre economia României de la INS. Ministrul de Finanțe: "Toate scenariile găștii lui Ciolacu au fost supulberate de realitate"

Institutul Național de Statistică a publicat datele provizorii despre creșterea economică din primul trimestru, chiar la momentul în care a izbucnit pandemia de coronavirus. Confirmarea unei mici creșteri față de ultimul trimestru al anului trecut reduce șansele ca România să treacă printr-o recesiune tehnică în 2020, spre deosebire de multe alte țări din UE.

R.I.,


DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu, a remarcat în datele venite de la INS nivelul semnificativ crescut al investițiilor publice în avansul PIB-ului din primul trimestru. "INS CONFIRMĂ contribuția MASIVĂ a investițiilor la creșterea economică din trimestrul I 2020. INS a revizuit în sus contribuția investiilor la creșterea economică din trimestrul I 2020 de la 0.9% la 2% Creșterea economică în primul trimestru 2020 a fost de 2.7%, investițiile au contribuit cu 74%- contribuție record", a scris Florin Cîțu, marți, pe Facebook.

Citeste si: Comisia Europeană, prognoză sumbră despre impactul economic al pandemiei. A revizuit în scădere și PIB-ul României de anul viitor

Produsul Intern Brut a înregistrat în primul trimestru al anului o creştere cu 2,4% pe seria brută şi cu 2,7% pe seria ajustată sezonier, la 215,965 miliarde lei şi respectiv la 272,07 miliarde lei, potrivit datelor provizorii (2) publicate marţi de Institutul Naţional

de Statistică. ”Faţă de acelaşi trimestru din anul 2019, Produsul Intern Brut a înregistrat o creştere cu 2,4% pe seria brută şi cu 2,7% pe seria ajustată sezonier; Seria ajustată sezonier a Produsului Intern Brut trimestrial nu s-a modificat, ca urmare a revizuirii estimărilor pentru trimestrul I 2020, faţă de varianta provizorie publicată în 9 iunie 2020”, arată INS.

Citeste si: Doi deputați PSD, amendați în Centrul Vechi al Capitalei după ce au refuzat să poarte mască

Citeste si: Liam Payne, fost membru al trupei One Direction, a murit la doar 31 de ani. A fost găsit fără viață în curtea unui hotel din Buenos Aires- kanald.ro

Citeste si: România, lovită de lapoviță și ninsoare! Meteorologii au emis un avertisment de ultimă oră- wowbiz.ro

Citeste si: Povestea francezului cu o podgorie secretă în centrul Parisului. Cultivă 2.000 de vițe de vie printre blocuri: „Este excepțional”- antena3.ro

Produsul Intern Brut- date ajustate sezonier- estimat pentru trimestrul I 2020 a fost de 272,07 miliarde lei preţuri curente, în creştere – în termeni reali – cu 0,3% faţă de trimestrul IV 2019 şi cu 2,7% faţă de trimestrul I 2019.

Pe serie brută, Produsul Intern Brut estimat pentru trimestrul I 2020 a fost de 215,965 miliarde lei preţuri curente, în creştere – în termeni reali – cu 2,4% faţă de trimestrul I 2019.

Citeste si: Veste excelentă pentru sute de mii de români. Klaus Iohannis a semnat legea

”Estimările 'semnal' precum şi cele provizorii ale Produsului Intern Brut trimestrial sunt afectate de dificultăţile create de criza pandemică şi de instituirea stării de urgenţă.

Aceste dificultăţi au fost legate de colectarea datelor de bază care reprezintă intrări pentru conturile naţionale şi s-au concretizat printr-o creştere a ratei de non-răspuns. Pentru completarea informaţiilor au fost utilizate surse alternative pentru a afecta, cât mai puţin posibil, calitatea indicatorilor produşi. Conform practicii curente, datele publicate astăzi vor face obiectul unor revizuiri, conform calendarului comunicatelor de presă şi a politicii de revizuire a conturilor naţionale publicate pe site-ul INS, pe măsură ce noi surse de date devin disponibile”, arată datele INS.

Ministrul de Finanțe: "Am menținut puterea de cumpărare pentru toți românii"

Ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu, a comentat datele venite luni de la biroul de statistică, despre evoluția comerțului cu amănuntul în luna mai, spunând pe Facebook că aceste cifre îi confirmă prognozele. În luna mai 2020, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul a crescut faţă de luna precedentă atât că serie brută cu 18,5%, cât și că serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 20,2%. 

Citeste si: Redeschiderea școlilor în toamnă. Anunț de ultimă oră

Citeste si: Statul român oferă suma de 700 de lei pentru femei! Care sunt criteriile necesare?- kfetele.ro

Citeste si: Adevărul dureros al morții artistului Liam Payne. Ce au descoperit autoritățile- radioimpuls.ro

Citeste si: Povestea francezului cu o podgorie secretă în centrul Parisului. Cultivă 2.000 de vițe de vie printre blocuri: „Este excepțional”- antena3.ro

"Ciolacu trebuie să-și ceară scuze românilor! Datele oficiale CONFIRMĂ: masurile guvernului luate la timp în perioada de stare de urgență au menținut puterea de cumpărare pentru TOȚI romanii", a scris Florin Cîțu pe pagina sa de Facebook. Potrivit lui Cîțu, datele oficiale nu pot fi contestate și ele ar demonstra că Guvernul liberal a luat "cele mai bune masuri pentru economie".

"Socialiștii lui Ciolacu trebuie să recunoască această realitate. Mai mult, socialiștii, TOȚI, TREBUIE și să ceara scuze public romanilor pentru că în perioada de stare de urgență au promovat scenarii apocaliptice prin care încercau destabilizarea României. Dacă nu se ascundeau în spatele declarațiilor politice, majoritatea psd-istilor erau astăzi la pușcărie. Toate scenariile găștii lui Ciolacu au fost supulberate de realitate. Am avut dreptate si sunt confirmat de date oficiale", a mai spus Florin Cîțu. 

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI