In articol:
- România a încheiat anul 2021 cu o inflație de 8,2%
- Marcel Ciolacu: Toate veniturile românilor trebuie mărite
Liderul PSD Marcel Ciolacu a declarat marți seara, la un post TV, că formațiunea pe care o conduce va susține o majorare a pensiilor și salariilor la mijlocul acestui an, în contextul unor scumpiri fără precedent, în special în cazul tarifelor la energie, care au afectat puterea de cumpărare a românilor.
Citeste si: Majorarea vârstei de pensionare și interzicerea cumulului pensie-salariu, noile cerințe PNL
Marcel Ciolacu spune că pensiile ar trebui să crească la jumătatea acestui an, cel puţin cu rata inflaţiei.
El consideră că aceeaşi majorare ar trebui aplicată şi salariilor, atât din sistemul bugetar, cât şi din cel privat.
Citeste si: Noi tensiuni în coaliția de guvernare. Ședință de urgență între liderii PNL și PSD
România a încheiat anul 2021 cu o inflație de 8,2%
Rata anuală a inflaţiei a urcat la 8,19% în luna decembrie 2021, de la 7,8% în noiembrie, potrivit celor mai recente date publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Gazele s-au scumpit cu peste 50% față de anul anterior, creșteri semnificative de prețuri fiind înregistrate și la curentul electric.
Creșterea prețurilor vine în condiţiile în care mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 10,73%, mărfurile alimentare cu 6,69%, iar serviciile cu 4,49%, față de anul anterior.
Citeste si: Se anunță noi scumpiri la gaze. Efectul nedorit al plafonării de prețuri
Marcel Ciolacu: Toate veniturile românilor trebuie mărite
"Am avut o lege a PSD care prevedea o majorare de 40%. S-a făcut o majorare de 14%, apoi la începutul acestui an s-a venit şi cu ceva punctual pentru pensiile cele mai mici, plus o mărire de 10%.
În privinţa facturilor mari la energie, Marcel Ciolacu a explicat că PSD are o soluţie, dar că aşteaptă mai întâi varianta ministrului Virgil Popescu.
Citeste si: VIDEO| Trăim prea puțin după pensionare
"Ori mărim capacităţile de producţie, ca să avem surplus de energie, ori dacă vii şi reglementezi preţul, el nu poate fi acoperit decât prin import şi atunci subvenţionezi importul de energie. Este o decizie sensibilă şi trebuie cântărită şi cu cei de la ANRE. Poate că şi ei ar fi trebuit să ia aceste decizii din timp, cu contracte bilaterale şi atunci industria românească nu ar fi avut această problemă, dacă industria românească ar fi avut contracte bilaterale pe termen lung", a explicat liderul social-democrat, potrivit sursei citate.