Atât vaccinurile Pfizer-BioNTech, cât și Moderna au declanșat un răspuns al sistemului imunitar care oferă probabil o protecție mai îndelungată împotriva coronavirusului, potrivit unui nou studiu publicat luni în revista Nature. Aceste noi cercetări adaugă mai multe dovezi la ideea că persoanele imunizate cu vaccinuri ARNm ar putea avea nevoie de mai puțini sau chiar deloc stimulatori după ce li s-au administrat cele două doze de vaccin.

Citeste si: Cât de eficient este vaccinul anti-COVID-19 Pfizer împotriva noilor variante COVID-19?

Răspunsul imun la vaccinurile Pfizer și Moderna, mai stabil

Potrivit studiului citat, astfel de vaccinuri pe bază de ARNm creează un răspuns mai „persistent” al celulelor B din centrul germinal, ceea ce înseamnă în esență că răspunsul imun al unei persoane ar fi mult mai puternic și mai durabil.

Centrii germinali sunt cheia unui raspuns imun persistent, protector, a spus autorul principal al studiului, Dr. Ali Ellebedy într-un comunicat de presă prezentat de Global News.

Citeste si: Vești proaste: Două orașe au intrat în carantină din cauza variantei Delta a coronavirusului

Imunizare durabilă post-vaccin

Savantul Ali Ellebedy, care este și profesor asociat la Școala de Medicină a Universității din Washington, a declarat că în astfel de centrii germinali sunt formate „amintirile noastre imune” și cu cât le avem mai mult, cu atât imunitatea noastră va fi mai durabilă datorită unui „proces de selecție” intens.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Citeste si: Iranul cere pacea în Orientul Mijlociu, la câteva zile după ce a atacat Israelul. Apelul lansat către Occident- wowbiz.ro

Citeste si: Cum se numește site-ul de unde poți descărca certificatul COVID

”În timp ce atât Pfizer, cât și Moderna au spus anterior că ar fi nevoie de noi doze de rapel pe o bază anuală, rezultatele studiului vin pe fondul unor dovezi crescânde ale eficacității și longevității vaccinurilor ARNm de protejare împotriva COVID-19- fără a fi nevoie de un rapel", mai spune omul de știință.

Cercetătorii au examinat participanții la patru luni după ce au primit prima doză de Pfizer și au descoperit că centrele germinale din ganglionii lor limfatici, au continuat să pompeze celule imune pentru a proteja împotriva virusului care cauzează COVID-19.

„Am constatat că centrele germinale continuă să fie puternice la 15 săptămâni după prima doză de vaccin. Monitorizăm în continuare centrii germinali și activitatea acestora nu scad; la unii oameni, ei sunt încă în desfășurare”, a mai spus el.

Citeste si: Cine poate beneficia de ajutoarele de încălzire 2024-2025. Care este termenul limită pentru depunerea cererilor de încălzire- kfetele.ro

Citeste si: Dorian Popa dă lovitura în industria alimentară! Pizza care ii poarta numele, epuizată încă de la lansare. Cât costă cel mai nou produs al artistului- radioimpuls.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Citeste si: Anunț important cu privire la vaccinarea anti-COVID. Ce au declarat experții americani

Imunitate pentru decenii?

Potrivit unui expert, rezultatele studiului furnizează „dovezi importante” conform cărora vaccinurile de rapel ale vaccinului ar putea să nu trebuiască administrate în mod regulat, dar acest studiu chiar surprinzător.

Dr. Gerald Evans, președintele Diviziei de Boli Infecțioase de la Universitatea Queen’s, a spus că există dovezi care sugerează că „imunitatea de protecție” de la contractarea unui virus- ca răceala obișnuită- ar putea dura câteva decenii.

Mai mulți cercetători au sugerat anterior că persoanele care și-au revenit din COVID-19 înainte de a primi o vaccinare ar putea să nu aibă nevoie de un rapel din cauza prezenței crescute a anticorpilor în sistemul lor imunitar împotriva virusului.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si