Progresul privind schimbarea climatică este din ce în ce mai greu de stopat, iar unii specialiștii în științele mediului se tem că fenomenele extreme devin ireversibile dacă nu se intervine decisiv în 2-3 ani.

Progresul privind schimbarea climatică, problemă majoră în 2024

Ultimele 12 luni au fost cele mai călduroase înregistrate vreodată pe planeta Pământ, iar temperaturile oceanelor au crescut vertiginos.

Citește și: VIDEO- Potopul din Dubai a stârnit controverse: Sunt efectele schimbărilor climatice drastice sau ale intervențiilor umane?

Progresul privind schimbarea climatică  pare să fie ireversibil. Anul 2023 a fost cel mai cald de când înregistrările globale au început în 1850, cu 1,18 grade Celsius peste media secolului XX de 13,9 °C, se arată în raportul anual al National Centrers of Environmental Information.

Progresul privind schimbarea climatică în 2024

Progresul privind schimbarea climatică în 2024

[Sursa foto: Pixabay / Captura Kanal D]

Valoarea medie de temperatură înregistrată în 2023 este cu 0,15°C mai mare decât recordul anterior stabilit în 2016.

Cei mai călduroși 10 ani din ultimii 174 de ani au avut loc toți în ultimul deceniu (2014–2023).

De asemenea, anul 2005, care a fost primul an care a stabilit un nou record global de temperatură în secolul 21, este acum al 12-lea cel mai cald an înregistrat vreodată.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Schimbările climatice sunt dramatice. Anul 2010, care la acea vreme depășise 2005, este acum al 11-lea cel mai cald an înregistrat în istoria măsurătorilor.

Progresul privind schimbarea climatică, misiune imposibilă?

În cursul anului 2023, fiecare valoare lunară a anomaliilor de temperatură globală a suprafeței Pământului s-a clasat printre cele șapte cele mai calde, din iunie până în decembrie fiecare clasare ca fiind cea mai caldă astfel de lună înregistrată.

Valoarea temperaturii globale din iulie a fost probabil cea mai caldă dintre toate lunile înregistrate, iar anomaliile de temperatură din iulie, august și septembrie au depășit fiecare cu 1,0 °C peste media pe termen lung pentru prima dată înregistrată.

Valoarea anomaliei din septembrie de 1,44 °C a fost cea mai mare anomalie lunară pozitivă de temperatură globală pentru orice lună înregistrată.

Temperaturile oceanelor globale în 2023 au fost, de asemenea, de remarcat, cu nouă luni consecutive (aprilie-decembrie) de temperaturi record record.

Valoarea anomaliei de temperatură a oceanului din septembrie (+1,04°C) a fost cea mai caldă dintre toate lunile înregistrate.

Sezonul de vară din emisfera nordică (iunie-august) a fost cel mai cald înregistrat vreodată, iar toamna din emisfera nordică (septembrie-noiembrie) a fost nu numai cea mai caldă astfel de perioadă înregistrată, ci a depășit recordul anterior din 2015 cu 0,39 °C și a fost cea mai mare anomalie sezonieră pozitivă pentru orice sezon înregistrată în emisfera nordică.

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, despre boala cumplită cu care mama lui s-a confruntat. Ce spune antrenorul despre starea ei de sănătate? „Întotdeauna există riscul să reapară.”- kfetele.ro

Citeste si: Suma colosală încasată de România la EURO 2024. Care sunt echipele de club din România care vor primi bani de la UEFA- radioimpuls.ro

Anomalii meteo extreme înainte de Ziua Pământului 2024

Anul 2024 este cu totul excepțional din punct de vedere al vremii, iar asta s-a putut vedea și în România, când maximele au ajuns la 34° C în martie.

În Europa, la final de martie și în prima decadă din aprilie, maximele au depășit 30° C în 22 de țări, fapt nemaivăzut.

Citește și: VIDEO- Cum ne afectează diferențele de temperatură? După căldură, meteorologii au anunțat că vremea se răcește

Până în data de 12 aprilie, un număr foarte mare de țări din Europa, 22, au înregistrat temperaturi maxime de peste 30° C.

Normal ar fi fost ca astfel de maxime să se fi înregistrat doar în trei-patru țări europene așa de repede în an. Însă în multe țări, inclusiv România, au fost depășite maximele absolute de temperatură pentru această perioadă.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si