In articol:
Pentru anul 2024, Executivul își propune să suspende acordarea beneficiilor, iar pentru anii 2025 și 2026 se vor modifica cerințele și suma alocată. Din acei ani, instituțiile publice vor furniza vouchere de vacanță în valoare de 1.600 de lei numai pentru persoanele care au un venit lunar net de până în 8.000
În documentul guvernamental se prevăd mai multe dispoziții speciale pentru personalul militar, polițiști, inclusiv cei din penitenciare, și pentru angajații instituțiilor de apărare. În cazul acestor angajați, voucherele de vacanță vor fi transformate în decontarea cheltuielilor turistice în perioada 1 ianuarie 2024- 31 decembrie 2026.
Voucherele de vacanță vor fi eliminate! Când intră în vigoare această măsură?
Specialiștii din industria turismului atrag atenția că eliminarea sau suspendarea voucherelor de vacanță sau acordarea alternativă a sumei în bani va avea un impact direct semnificativ, conducând la o reducere estimată între 35% și 50% a veniturilor din turism.
Potrivit avertismentelor făcute de specialiștii din turism, 20% dintre cei care primesc în prezent vouchere de vacanță nu își vor mai putea permite să plece în concediu, în timp ce alți 20% vor opta, cel mai probabil, pentru destinații turistice din străinătate.
Citește și: Ești pregătit de noul an școlar? Iată ce cărți nu trebuie să-ți lipsească din bibliotecă
De asemenea, agențiile de turism subliniază că beneficiarii voucherelor de vacanță obișnuiau să cheltuiască și sume suplimentare, în medie în jurul valorii de 1.400-1.450
În ceea ce privește conversia voucherelor în decontarea cheltuielilor, experții consideră că acest proces va ridica întrebări cu privire la fiscalizarea sumelor respective, iar scopul inițial pentru care au fost introduse voucherele nu va mai fi atins.