Salariul mediu net din România a ajuns la 5.079 lei în decembrie 2023, în creştere cu 6,6%, respectiv cu 314 de lei  faţă de luna noiembrie 2023, potrivit datelor publicate luni de Institutul Naţional de Statistică.

Citește și: Tichete pentru tratamentele balneare. Cum pot beneficia pensionarii de ele în 2024?

Cu doar o lună mai devreme, în noiembrie 2023, salariul mediu net a fost de 4.765

lei, deci sub pragul psihologic de 1.000 de euro.

Salariul mediu net din România, în premieră peste pragul de 5.000 lei

În luna decembrie a anului trecut, s-au acordat și prime/bonusuri de sfârșit de an, fapt care a urcat oarecum artificial nivelul salarizării. 

Totuși, comparativ cu luna decembrie a anului precedent, câştigul salarial mediu net a crescut cu 15,5% (într-un singur an). 

Salariile s-au dublat în doar cinci ani!

Salariul mediu net a urcat spectaculos în ultimii zece ani în România, fapt susținut de majorările din sectorul bugetar și fără a ține pasul cu creșterea productivității muncii.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Concedieri masive în România. Ce companii au anunțat disponibilizări în următoarea perioadă: Mii de angajați rămân fără loc de muncă- antena3.ro

Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro

Dacă analizăm datele INS din ultimii ani (vezi tabel mai jos), vedem că salariul mediu net era la jumătate în urmă cu 5 ani= în 2018, salariul mediu net a fost de 2.642 lei.

Este un cerc vicios despre care economiștii spun că nu face altceva decât să alimenteze creșterea inflației. 

Dacă în decembrie 2023 salariul mediu net a trecut pragul de 5.000

lei, trecerea peste pragul de 2.000 lei s-a făcut cu puțini ani în urmă, în anul 2016!

Cele mai mici salarii se plătesc în hoteluri și restaurante

Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului (12.710 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (2.825 lei).

Potrivit INS, în cursul anului se înregistrează fluctuaţii ale câştigului salarial determinate, în principal, de acordarea premiilor anuale şi a primelor de sărbători, în special în lunile luate ca bază de comparaţie (decembrie, martie/aprilie).

Primele de Crăciun au ajutat salariul mediu net să crească spectaculos

Conform INS, în luna decembrie 2023, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a crescut comparativ cu luna noiembrie 2023, ca urmare a acordării de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale, pentru sărbătorile de iarnă, pentru performanţe deosebite sau al 13-lea salariu), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare).

Citeste si: Românii se vor bucura în fiecare lună de un ajutor în valoare de 660 de lei! Ce trebuie să facă pentru a intra în posesia banilor- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Patrick, câștigător al sezonului 3 „Casa Iubirii”, enervat la culme de gestul iubitei sale, Bianca: "Ești cea mai enervantă persoană pe care o cunosc"- radioimpuls.ro

Citeste si: Viața muncitorilor străini în România. Nepaleza care vrea să fie româncă și băiatul care simte că e singur pe lume- antena3.ro

De asemenea, creşterile câştigului salarial mediu net s-au datorat realizărilor de producţie ori încasărilor mai mari (în funcţie de contracte/proiecte), cât şi reducerilor de personal cu câştiguri salariale mai mici faţă de medie, din unele activităţi economice.

Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net la nivel de secţiuni/diviziuni CAEN Rev.2 s-au înregistrat după cum urmează:

  • cu 57,1% în extracţia cărbunelui superior şi inferior, cu 34,8% în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, respectiv cu 32,9% în producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat;
  • între 20,0% şi 30,0% în transporturi pe apă, intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii), depozitare şi activităţi auxiliare pentru transporturi, tipărirea şi reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului;
  • între 10,0% şi 19,5% în industria metalurgică, tranzacţii imobiliare, alte activităţi extractive, fabricarea produselor din tutun, telecomunicaţii, activităţi de producţie cinematografică, video şi de programe de televiziune, înregistrări audio şi activităţi de editare muzicală (inclusiv activităţi de difuzare şi transmitere de programe), fabricarea altor produse din minerale nemetalice, silvicultură şi exploatare forestieră (inclusiv pescuit şi acvacultură), captarea, tratarea şi distribuţia apei, fabricarea altor mijloace de transport, fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice, colectarea şi epurarea apelor uzate.

Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si