Vești bune pentru șoferii români. Benzina și motorina, mai ieftine la pompă
Prețul benzinei și al motorinei s-a ieftinit în România, în contextul în care petrolul continuă să fie tot mai ieftin, după aprecierea puternică a dolarului în fața celorlalte valute. Vezi mai jos cât costă azi litrul de motorina si benzină.
Author: Sorin Negru marți 27 septembrie 2022 , 11:03
Preţurile petrolului au atins minimele ultimelor nouă luni, pe fondul aprecierii dolarului, în timp ce analiștii economici aşteaptă detalii despre noi sancţiuni împotriva Rusiei, transmite Reuters.
Dacă în urmă cu câteva săptămâni, prețul petrolului depășea 100 de dolari pe baril, azi contractele futures pentru ţiţeiul Brent sunt la 85,06 dolari pe baril.
Minimul sesiunii a fost de 84,51 dolari, cel mai redus nivel atins din 14 ianuarie.
Preţul petrolului U.S. West Texas Intermediate (WTI), cu livrare în noiembrie, a scăzut cu 90 de cenţi, sau cu 1,1%, iar minimul sesiunii a fost de 77,21 dolari, cel mai redus nivel atins din 6 ianuarie, potrivit News.ro.
Cât costă benzina și motorina azi în România
Prețurile practicate de stațiile de carburanți din București și din țară, variază astăzi, 27 septembrie 2022, între 6,52 lei și 6,77 per litru la benzina standard pe Monitorul Preţurilor.
Potrivit aceleiași surse, motorina standard se vinde în România cu prețuri între 7,90 și 8,10 lei per litru.
Preţurile carburanţilor afişate includ reducerea de 50 de bani/litru, reducere evidenţiată pe bonul fiscal aferent tranzacţiei.
De ce se ieftinește petrolul
Impactul unui dolar puternic asupra preţului petrolului este cel mai pronunţat din mai bine de un an, arată datele Refinitiv Eikon.
”Este greu pentru oricine să se aştepte că petrolul se va recupera în urma unui dolar atât de scump”, a spus Bob Yawger, directorul pentru contracte futures în energie la Mizuho.
Perturbarea provocată de războiul Rusia-Ucraina a lovit şi piaţa petrolului, sancţiunile Uniunii Europene care interzic ţiţeiul rusesc urmând să intre în vigoare în decembrie, împreună cu un plan al ţărilor G7 de a introduce un plafon al preţului petrolului rusesc.
Creşterile ratelor dobânzilor de către băncile centrale din numeroase ţări consumatoare de petrol au provocat temeri cu privire la o încetinire economică care ar putea comprima cererea de petrol.
”În vreme ce tot mai multe bănci centrale sunt forţate să ia măsuri extraordinare, indiferent de costul pentru economie, cererea va avea un impact care ar putea ajuta la reechilibrarea pieţei petroliere”, a declarat
Craig Erlam, analist senior de piaţă la Oanda din Londra.
Atenţia analiştilor şi investitorilor se îndreaptă spre ceea ce vor face Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) şi aliaţii săi conduşi de Rusia, cunoscuţi împreună sub numele de OPEC+, când se vor reuni pe 5 octombrie, după ce la întâlnirea lor anterioară au convenit să reducă modest producţia.
Cu toate acestea, OPEC+ produce cu mult sub producţia vizată, ceea ce înseamnă că o reducere suplimentară ar putea să nu aibă un impact prea mare asupra ofertei.
Datele de săptămâna trecută au arătat că OPEC+ şi-a ratat obiectivul de producţie cu 3,58 milioane de barili pe zi, în august, un deficit mai mare decât în iulie.