Sistemul de pensii private  trece print-o perioadă foarte bună. Încă din anul 2008, evoluțiile din primele opt luni ale anului 2023, nu au mai fost întâlnite.

Vești bune pentru viitorii pensionari!  Câștigurile la pensiile private, dublate față de inflație

Vești bune pentru viitorii pensionari! Câștigurile la pensiile private, dublate față de inflație

[Sursa foto: PixaBay]

Ce se întâmplă cu activele deținute în fondurile de pensii private?

Potrivit datelor oficiale, în primele opt luni și jumătate ale acestui an, activele deținute în fondurile de pensii private, administrate de peste opt milioane de români care cotizează cu 3,75% din salariul brut, au crescut cu mai mult peste inflație.

Acest lucru nu s-a mai întâmplat încă din perioada în care sistemul a debutat, mai exact de acum 15 ani, potrivit economica.ro

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Totodată, administratorii celor șapte fonduri de pensii administrate privat, Pilonul 2, la care peste opt milioane de angajați din țară contribuie în mod obligatoriu, au obținut un randament de 10% în perioada 5 ianuarie 2023-15 septembrie 2023, potrivit calculelor Studiilor Financiare, bazate pe date ale Autorității de Supraveghere Financiară. 

Citește și: Ministerul Muncii a făcut anunțul: Tichetele cu ajutoare pentru pensionarii cu venituri sub 3.000 de lei au fost tipărite

Aceasta este o creștere care nu doar că depășeste media dobânzilor pentru depozite sau randamente medii ale titlurilor de stat, dar și inflația. 

Media anuală a randamentului este de 2%

În perioada 1 ianuarie 2023-31 august 2023, inflația a fost de 4,9%. Acest lucru înseamnă că sistemul de pensii administrate privat a livrat un randament real pozitiv de 5%.

De asemenea, printr-o comparație, media anuală a randamentului real, care a fost obținut în cei 15 ani de existență a sistemului, este de doar 2%.

 Un nivel similar celui din acest an nu a mai fost atins din perioada de început a sistemului, potrivit studiifinanciare.ro .  

Citește și: Ce se întâmplă cu pensiile în 2024? Premierul a anunțat cu cât cresc pensiile anul viitor


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si