Close sidebar
Close sidebar

Veşti excelente pentru români! Din februarie se va acorda un nou tip de PENSIE

Pensie ocupaţională. 2020 a început bine pentru români. Vor putea primi un nou tip de pensie. Ce este pensia ocupațională și cine o poate primit?

A.M.S.,

Pensie ocupationala

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Pensie ocupaţională. Începând cu luna februarie, românii vor putea primi încă o pensie. Va apărea a patra categorie de pensii.

Până în acest moment, în România există trei categorii de pensii: Pilonul I, care cumulează o parte din contribuţia datorată la pensii, Pilonul II, partea privată unde se cumulează o altă parte din contribuţia obligatorie la pensii şi Pilonul III, cel care reprezintă fondurile private la care contribuie fiecare român cu ce sumă îşi doreşte.

Însă, din februarie, angajatorii din România, care doresc şi dispun, vor putea acorda propriilor angajaţi o a patra pensie, numită: pensie ocupaţională.

Citeste si: VIDEO| Pensionarii români, săracii Europei. Câți bani dau, lunar, pe mâncare și utilități

Pensie ocupationala

Pensie ocupaţională. Legea a fost promulgată de Klaus Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, pe 6 ianuarie, legea care prevede organizarea şi funcţionarea fondurilor pentru pensiile ocupaţionale precum şi stabilirea schemei de pensii ocupaţionale.

Acest tip de pensie vine în completarea celorlalte tipuri acordate de sistemul de pensii din România.

Citeste si: Iasmina este adolescenta din Iași, care și-ar fi pus capăt zilelor după o ceartă cu părinții. Verișorul tinerei face declarații cutremurătoare: „A fost pedepsită”- kanald.ro

Citeste si: Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22 de ani! Tânăra a fost găsită fără suflare în locuința familiei sale. Cei care au cunoscut-o sunt în stare de șoc- wowbiz.ro

Citeste si: O femeie și-a drogat fetița de un an ca să câștige mai mulți urmăritori pe TikTok. Fetița a fost operată degeaba pe creier de două ori- antena3.ro

Pensie ocupaţională. „Prin elaborarea cadrului legislativ pentru organizarea şi funcţionarea fondurilor de pensii ocupaţionale se creează premisele pentru obţinerea unei pensii ocupaţionale, suplimentară, distinctă şi în completarea tipurilor de pensii acordate în cadrul sistemelor de pensii din România. Prin prezentul proiect de lege se stabilesc elementele necesare înfiinţării schemelor de pensii ocupaţionale şi ale fondurilor de pensii ocupaţionale, inclusiv aspectele legate de administrarea acestora. Componenta de pensii ocupaţionale este prevăzută a fi facultativă”, potrivit legii promulgate de şeful statului.

Citeste si: VESTE BUNĂ pentru cei care vor să se pensioneze! Anunț oficial de la Casa de Pensii

Astfel, potrivit actului normativ, iniţiativa constituirii unui fond de pensii ocupaţionale aparţine exclusiv unui administrator autorizat în timp ce schema de pensii este stabilită de către fiecare angajator care doreşte şi are capacitatea financiară să ofere angajaţilor săi astfel de beneficii, conform Mediafax.

Pensie ocupaţională. Cine poate participa la fondul de pensii?

La un astfel de fond de pensii pot participa angajaţii unuia sau ai mai multor angajatori, iar toate informaţiile privind schema de pensii ocupaţionale trebuie furnizate de către angajator, mai arată legea promulgată luni.

Pensie ocupationala

Pensie ocupaţională. În cazul în care un angajator decide să stabilească o schemă de pensii ocupaţionale, acesta are obligaţia să ofere schema tuturor angajaţilor şi să vireze contribuţii. Angajatorul poate însă stabili cuantumuri diferenţiate de contribuţie proprie pentru angajaţii săi, pe criterii de vechime, funcţie sau drepturi salariale.

Citeste si: Orban: Există câteva motive pentru ca proiectul Legii pensiilor speciale să fie redezbătut în comisia de specialitate

„Totodată, se creează premisele pentru asigurarea unei surse suplimentare de venit din pensii şi se doreşte stimularea şi cultivarea spiritului de economisire pentru bătrâneţe al fiecărui cetăţean”, se mai arată în expunerea de motive a actului normativ.

Pensie ocupaţională. Calea către abrogarea pensiilor speciale

Deputatul PSD Adrian Solomon şi preşedinte al comisiei pentru muncă din Camera Deputaţilor a explicat că prin adoptarea acestui proiect este deschisă calea abrogării pensiilor speciale.

„Am reuşit azi să transpunem o directivă europeană care din 2016 se tot dorea a fi transformată în lege în România. Pensiile ocupaţionale deschid, astfel, şi calea rezolvării aşa-numitelor pensii speciale, pentru că o serie întreagă de categorii de profesii vor putea, prin implicarea angajatorilor, de acum încolo, să creeze o schemă de pensii facultative, prin care să suplinească acele beneficii pe care statul sau orice alt angajator şi le asumă printr-un contract implicit sau printr-un contract explicit”, a subliniat Adrian Solomon.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: O femeie și-a drogat fetița de un an ca să câștige mai mulți urmăritori pe TikTok. Fetița a fost operată degeaba pe creier de două ori- antena3.ro

Pensie ocupationala

Citeste si: Veste proastă pentru toți pensionarii din România! Anunțul a fost făcut de premierul Ludovic Orban

Pensie ocupaţională. Camera Deputaţilor a adoptat iniţiativa legislativă, decizional, pe 11 decembrie 2019.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI