Vești proaste pentru Angela Merkel. Ce s-a întâmplat cu măsurile anunţate de cancelarul german?
La scurt timp după ce legea privind uniformizarea şi înăsprirea restricţiilor antiepidemice în Germania a fost aprobată, la iniţiativa cancelarului Angela Merkel, a fost contestată deja la Curtea Constituţională.
Cancelarul german, Angela Merkel a venit cu inițiativa de a înăspri restricţiile anti-coronavirus în Germania, iar apoi această lege a fost aprobată de Bundestag, Camera inferioară a Parlamentului. La scurt timp aceasta a fost contestată la Curtea Constituţională, iar, pe parcursul procedurii, proiectul nu va putea fi promulgat.
Cine a contestat proiectul de lege al cancelarului german
Sesizarea privind încălcarea drepturilor fundamentale prevăzute în Constituţie intervine în contextul în care Bundesratul, Camera superioară a Parlamentului german, intenţionează să aprobe joi controversatul proiect de lege, aprobat deja miercuri, pe 21 aprilie 2021, de către Bundestag, Camera inferioară a Parlamentului.
Procedura de la Curtea Constituţională ar putea bloca promulgarea proiectului de lege de către preşedintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier.
Totodată, și Partidul Liber-Democrat (FDP, liberal), aflat în opoziţie, precum şi unii deputaţi independenţi au anunţat că vor contesta noile măsuri la Curtea Constituţională.
Guverul de la Berlin a dispus modificarea proiectului de lege
Bundestagul a aprobat, miercuri după-amiază, noile restricţii antiepidemice, în pofida protestelor violente de la Berlin, în cursul cărora au fost reţinute 150 de persoane. Protestatarii au cerut demisia cancelarului Angela Merkel, respectarea drepturilor şi oprirea "dictaturii".
De asemenea, guverul de la Berlin a dispus modificarea Legii privind protecţia faţă de infecţii. Noile reglementări vor permite aplicarea în mod uniform a restricţiilor în zonele cu o rată de contagiere ridicată.
Noile norme prevăd interdicţii de circulaţie între orele 21.00 şi 5.00 în zonele în care rata de infectare este ridicată, reducerea numărului de persoane care se pot întâlni în privat, închiderea şcolilor şi a restaurantelor. De asemenea, sunt prevăzute norme privind accesul în magazine, în anumite situaţii fiind necesare rezultate negative la teste anticoronavirus.