Oamenii care iubesc ciocolata vor fi nevoiți să reducă porțiile, în funcție de buget. 

Costul boabelor de cacao angro a urcat la cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu, iar producătorii spun că prețurile acestui aliment  vor rămâne ridicate până la finalul anului 2024.

Vești proaste pentru iubitorii de dulciuri. Acest aliment se scumpește la nivel mondial. Care sunt cauzele scumpirii?

Vești proaste pentru iubitorii de dulciuri. Acest aliment se scumpește la nivel mondial. Care sunt cauzele scumpirii?

[Sursa foto: Unsplash]

Unul dintre motivele principale pentru creșterea prețurilor la ciocolată este scăderea producției în Vestul Africii a boabelor de cacao.

Această regiune este responsabilă pentru două treimi din recolta mondială de boabe de cacao, potrivit Bloomberg.

Citește și: Prețurile la energie vor crește din nou. Ce sume vor scoate românii din buzunare la iarnă? Anunțul ministrului Energiei

Alți factori care au dus la scumpirile ciocolatei sunt ploile torențiale, dar și un dăunător care afectează arborii de cacao și care au devastat numeroase culturi din Vestul Africii. Activitate de procesare de boabe de cacao a scăzut la nivel mondial, fapt care le aduce fabricilor probleme în a obține volumele adecvate de materie primă, potrivit lui Fuad Mohammed Abubakar, director la Ghana Cocoa Marketing Company UK.

De ce este nu se poate renunța la majorările prețurilor?

Producătorii de ciocolată au lansat un avertisment, recent, potrivit căruia noile majorări de prețuri nu pot fi excluse.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Vești proaste pentru iubitorii de dulciuri. Acest aliment se scumpește la nivel mondial. Care sunt cauzele scumpirii?

Vești proaste pentru iubitorii de dulciuri. Acest aliment se scumpește la nivel mondial. Care sunt cauzele scumpirii?

[Sursa foto: Unsplash]

„Este clar că suntem într-o situaţie tensionată. Am putea vedea cum producătorii de ciocolată introduc batoane cu dimensiuni mai mici şi posibil preţuri mai mari", susţine Paul Joules, analist la banca Rabobank.

Recolta de boabe de cacao a Coastei de Fildeș, fiind cel mai mare producător mondial, urmează să fie în acest an cu până la o cincime mai mică decât cea din anul precedent. Autoritățile din această țară au suspendat contractele de vânzări care îi obligă pe fermieri să livreze boabele la un anumit moment specific în viitor. În Ghana, al doilea cel mai mare producător mondial de cacao, producția ar putea scădea sub media multianuală.

Citește și: VIDEO- Guvernul pregătește noi creșteri de taxe și impozite

El Nino poate afecta producția semnificativ

Paul Joules susține că situația critică în care se află acum producția de boabe de cacao este posibil să se repete și anul viitor. Fenomenul meteo El Nino poate afecta producția și mai mult.

Este de menționat și faptul că pandemia a dus la încetinirea cererii globale de ciocolată și la constituirea unor stocuri de boabe de cacao, însă revenirea consumului post-pandemie și cei doi ani în care a existat un deficit de aprovizionare au redus semnificativ stocurile.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Efectele majorării prețurilor angro ar putea să se resimtă, pentru unele companii, abia acum. 

„Pentru majoritatea jucătorilor, impactul majorărilor semnificative ale cotaţiilor futures la cacao se va resimţi abia în a doua jumătate a lui 2023", a declarat recent directorul financiare de la Lindt, Martin Hug.

Citește și: VIDEO- Țigările vor fi mai scumpe. Se pot scumpi cu până la 10%

El spune că producătorii care resimt presiuni suplimentare pe partea de costuri, cel mai probabil vor simți nevoia să își ajusteze prețurile.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si