Sunt tineri, antrenati sa infrunte in orice clipa pericolul venit din ape, sunt vigilenti si nu dau niciodata inapoi, atunci cand cineva se afla la un pas de a se ineca! Astazi, ne-am propus sa intram in culisele meseriei de...salvamar.
- Nu e foarte dificil? Daca eu ma duc acum si ma arunc in piscina, dar nu stiu sa inot? Tu ce faci? Esti pe faza?
- Bineinteles! Eu sunt cu ochii pe dvs.
- Cate sirene ai salvat vara aceasta?
- Sirene, niciuna. Vreo 3 baieti.
Dincolo de farmecul acestei meserii invidiate de multi, stau responsabilitatile
Lasand gluma la o parte, sa fii salvamar nu este deloc o meserie usoara. "Intr-adevar, include foarte multe riscuri. Oamenii nu inteleg ca se pot intampla foarte multe si noi suntem raspunzatori pentru tot ce se intampla.".
"2 vieti am salvat. Am salvat o viata de vreo 14- 15 ani. A sarit in apa, la 2 metri. Nu stia sa inoate. A tipat dupa ajutor.", spune Sorin.
"Azi am avut vreo 5-6 situatii periculoase. Niste copii se dadeau pe tobogan. Parintii ii lasa nesupravegheati si trebuie sa ne asiguram ca nu vin adultii peste ei.",
Tocmai de aceea, salvamarii atat de admirati pentru fizicul lor se antreneaza constant. Sedinte de inot alert, simulari de salvare de la inot, urmate de acordarea primului ajutor, alimentatie sanatoasa, multa miscare, toate sunt necesare pentru a fi mereu in forma. Nu degeaba se spune ca "misiunea salvamarului e sa scoata omul din apa si apa din om".
Pentru a primi diploma de salvamar cu acte in regula, tinerii au absolvit cursuri acreditate, care-i atesta ca ingeri pazitori ai apelor nu doar la piscina, ci si pe litoral.